Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Lägre USA-inflation än väntat

Publicerad 2023-04-12

Inflationstakten i USA faller mer än vad bedömare väntat sig.

I mars 2023 låg prisökningstakten på 5,0 procent, jämfört med mars 2022.

– Det här beskedet kan vara en indikation på att vi närmar oss en räntetopp om inga överraskningar dyker upp, säger ekonomen Shoka Åhrman.

Inflationstakten i USA, mätt som KPI, sjunker fortsatt.

I mars 2023 låg prisökningstakten på 5,0 procent jämfört med mars 2022, enligt nya officiella siffror som publicerades på onsdagseftermiddagen.

Det är ner från 6,0 procent i februari 2023, vilket är mer än vad ekonomerna i genomsnitt hade räknat med, enligt sajten Bloombergs sammanställning.

De trodde på en inflationstakt på 5,1 procent för mars.

– Det är den lägsta nivån sedan maj 2021, säger Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP/Storebrand.

Kärninflationen still

Rensar man bort energi- och matpriser, hamnade det som kallas kärninflationen på 5,6 procent. Det är i princip samma som tidigare och i linje med förväntningarna.

Men även om inflationen går ner så tyder en kärninflation på 5,6 procent på att pristrycket för vissa varor och tjänster fortfarande är högt, konstaterar Shoka Åhrman.

USA har precis som Sverige ett inflationsmål på 2 procent.

En tydlig förändring som påverkat siffran under mars är att energipriserna sjönk med 3,5 procent, skriver Dagens Industri. Även priserna på begagnade bilar sjönk.

Klädpriserna och boendekostnaderna gick däremot upp. Livsmedelspriserna låg på en oförändrad nivå jämfört med i februari.

Inflationen i USA sjönk till fem procent i mars, enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

Glädjeskutt på börsen

Aktiebörserna reagerade kort efter att siffran blev offentlig med ett glädjeskutt.

Stockholmsbörsens breda index låg strax före 14.30 på onsdagen på plus en halv procent. Efter inflationssiffran åkte de upp på över en procent, skriver TT.

Det hela beskrivs som en effekt av mindre oro för ännu fler räntehöjningar från den amerikanska centralbanken, Federal Reserve (Fed).

Kronan stärktes också mot dollarn med nio öre och kostar nu 10,30. Även marknadsräntorna föll tydligt.

– Inflationssiffrorna påverkar aktiemarknaden, räntemarknaden och valutorna. Stockholmsbörsen gick från en uppgång på omkring 0,5 procent till 1,4 procent efter att siffrorna publicerats. Mindre oro för fler räntehöjningar är det som inledningsvis ger glädjeskutt på börsen. Inflationssiffrorna påverkar räntebanan för Fed och hur Riksbanken kommer agera vid sitt möte om två veckor, säger Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP/Storebrand.

Tror på ny räntehöjning

Inflationssiffrorna från USA blir en av pusselbitarna i Fed:s besked om eventuell räntehöjning i maj. En annan är jobbsiffrorna. De kom i fredags och visade att antalet nya jobb sjönk i mars, till 236 000.

Det var ungefär i linje med förväntningarna, vilket gör att investerare tror att Fed kommer att fortsätta höja räntan.

Det tror även Shoka Åhrman.

– Detta är en fortsatt hög inflationstakt, vilket ändå talar för en räntehöjning. Senast gav Fed beskedet om en höjning med 25 punkter vid nästa möte, vilket sannolikt infrias efter dagens inflationssiffror. Det här beskedet kan vara en indikation på att vi närmar oss en räntetopp om inga överraskningar dyker upp.

Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP/Storebrand.

”Svårt att förutspå”

Något som får följder på den svenska inflationen. När det amerikanska inflationstrycket sjunker väntas nämligen det svenska följa efter.

Men det kommer att dröja, enligt Shoka Åhrman.

SPP och Storebrands huvudscenario är att inflationen ska börja falla tillbaka ganska kraftigt under 2023.

– Men det är väldigt svårt att förutspå när inflationen vänder. Fortsätter inflationen att bita sig fast på höga nivåer kan centralbankerna bli tvungna att fortsätta höja räntan vilket kommer få långa marknadsräntor att studsa upp samt även påverka värderingen av de flesta tillgångar negativt.

Följ ämnen i artikeln