Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Brottsmisstänkt Danske Bank-chef avgår

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2021-04-19

Danske Banks nuvarande vd slutar efter att ha pekats ut som misstänkt i en penningtvättshärva i banken ABN AMRO där han tidigare var anställd. Arkivbild.

Misstänkt penningtvätt – hos en tidigare arbetsgivare – får Danske Banks nuvarande vd Chris Vogelzang att lämna banken.

Danske Bank-aktien backar med drygt 2 procent efter beskedet.

Danske Banks vd Chris Vogelzang lämnar sin post, meddelar bankens styrelse. Beskedet kommer efter det att holländska myndigheter pekat ut Vogelzang som misstänkt i en utredning som rör penningtvätt i banken ABN AMRO där Vogelzang tidigare arbetade.

Mycket förvånad

Chris Vogelzang ställer sig frågande till anklagelserna och säger i ett pressmeddelande att han är mycket förvånad över de holländska myndigheternas beslut gällande hans arbete i ABN AMRO som han lämnade för över fyra år sedan. Men givet Danske Banks historia, gällande penningtvätt, ser han ingen annan väg än att gå.

"Jag vill inte att misstankar om min person ska stå i vägen för den fortsatta utvecklingen av Danske Bank", säger Chris Vogelzang.

Vogelzang tog över som vd för Danske Bank för snart två år sedan, med uppdrag att lotsa den danska banken genom en av de största penningtvättskandalerna som avslöjats, med misstänkta transaktioner på motsvarande 2 000 miljarder kronor i Danske Banks numera nedlagda filial i Estland.

Danske Banks problem med penningtvätt i Estland ledde till flera chefsavhopp, polisutredningar i flera länder och bankens uttåg från den baltiska marknaden.

Riskchef tar över som vd

I kölvattnet på Danske Bank-härvan i Estland avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att även storbanken Swedbank hade omfattande problem med penningtvätt i Baltikum, vilket också utmynnade i att vd och ordförande tvingades lämna banken och en rekordbot från Finansinspektionen (FI) på fyra miljarder kronor.

Danske Banks riskchef sedan fyra år, Carsten Egeriis, går nu in som vd i Chris Vogelzangs ställe.

Styrelseledamoten Gerrit Zalm har också, i denna kontext, valt att lämna sin post, enligt pressmeddelandet.

Nederländska ABN Amro meddelar samtidigt att banken nått en uppgörelse med åklagare på totalt 480 miljoner euro för att avsluta penningtvättutredningen, ett bötesbelopp som kommer slå mot resultatet för bankens första kvartal.

ABN Amros aktie stiger nästan 3 procent efter detta besked.

Följ ämnen i artikeln