Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

men exporten sackar efter världshandeln

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-26

Svensk industri kan inte hålla jämna steg med utlandet

Svensk exportindustri tappar mark. Världshandeln ökar ännu snabbare, enligt Exportrådet.

Exporten, det stora glädjeämnet i svensk ekonomi, ökar visserligen. Men exportindustrin håller inte jämna steg med den växande världshandeln.

– Vi lyckas inte exportera mer än andra länder. Sverige håller inte riktigt takt med världshandels expansion. Det kan förvåna många, säger Mauro Gozzo, chefsekonom, på Exportrådet, till TT.

– Både i år och i fjol ser det ut som att världshandeln växer något snabbare än vad svensk export gör, säger Gozzo.

Under januari–juli uppgick ökade den svenska varuexporten med 8 procent till 512 miljarder kronor jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Klar tendens

Den svällande svenska exporten har fått många prognosmakare att skriva upp förväntningarna på årets BNP-tillväxt från knappa 2 till dryga 3 procent. Men exportökningen är alltså inget tecken på att svensk exportindustri blivit mer konkurrenskraftig jämfört med utlandet.

– Tendensen verkar klar. När det går bra för svensk export beror det uteslutande på att omvärlden importerar mer, säger Gozzo.

En förklaring till att svensk export har svårt att hävda sig på världsmarknaden beror enligt Gozzo på den amerikanska dollarns försvagning. Detta gör svenskproducerade varor dyrare i bland annat USA, som är Sveriges största exportland. Amerikanarna köper närmare 12 procent av alla exportvaror. Under perioden januari–maj ökade exporten till i USA med 5 procent, vilket var något lägre än den totala ökningstakten.

Över 70 procent av den svenska exporten går dock till europeiska länder.

Telekom

Gozzo pekar på att svenska företag varit ganska duktiga med att förbättra konkurrenskraften genom höjd produktivitet, men att statistiken dras upp av effektiviseringar inom enskilda sektorer, till exempel telekom.

– Produktivitetsförbättringarna har varit ganska gynnsamma inom svensk näringsliv, även om det är ojämnt fördelat mellan olika branscher, säger han.

De stigande råvarupriserna, både metaller och olja, innebär ökad press för flera exportföretag. Fast utrymmet för prisökningar är minimalt, anser Gozzo.

– Det är svårt att höja exportpriserna. Vi har fortfarande en situation med vikande priser.

Joakim Adler/TT

Följ ämnen i artikeln