Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Sänkta boräntor efter EMU-valet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-05

Starkare krona ger lägre räntor

STOCKHOLM

Ett nej till euron ger högre boräntor, hävdade jasidan inför EMU-valet för tre veckor sedan.

Men sedan valet och nejet till euron har boräntorna tvärtom gått ned.

Efter euroomröstningen har de stora bolåneinstituten sänkt de bundna boräntorna med upp till 0.35 procentenheter. En hårdare konkurrens om kunderna bidrar också till att sänka boräntorna, särskilt för de som köper bostadsrätter i storstäderna.

En orsak till att boräntorna fallit är att de följer de svenska marknadsräntorna som i sin tur beror på vad som händer internationellt.

– Det internationella räntorna har gått ned och det dikterar den grundläggande nivån, säger Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken.

– Sedan är frågan hur mycket högre de svenska räntorna ligger jämfört med de tyska. Jag tror de flesta räknade med att skillnaden skulle gå upp med 0,1 till 0,2 procent som en effekt av EMU-valet.

Men det antagandet byggde på att kronan skulle försvagas. Så blev det inte annat än under några dagar efter valet.

Starkare krona

– Nu har vi fått en starkare krona, det är överraskningen efter valet. Det minskar riskerna för inflation och då faller våra räntor relativt Europa. Vi ligger nu nästan exakt på samma skillnad som före valet.

– För Europa handlar det också om att euron stärkts gentemot dollarn och då får vi samma effekt på inflationsutsikterna för Europa.

Fast på sikt får man räkna med att ränteläget höjs i takt med att konjunkturen stärks. I fredags kom oväntat starka sysselsättningssiffror i USA vilket höjde de amerikanska marknadsräntorna med i storleksordningen 0,1 till 0,2 procentenheter.

– Det blev inte lika dramatiskt i Europa men vi kommer nog att se samma tendens i Europa med lite eftersläpning. Då kommer räntorna att gå upp en bit till, säger Häggström.

Konkurrens om kunderna

Man kan också se att bankerna och bolåneinstituten skärpt konkurrensen om bolånekunderna. Traditionellt har det alltid varit så att lån till borätter och fritidshus varit dyrare än lån till villa om man ser till de räntor marknadens aktörer erbjuder enligt sina prislistor.

Men i förra veckan slopade statliga SBAB påslaget på lån till borätter. I och för sig har en attraktiv borättskund alltid haft möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta än den officiella hos banken eller bolåneinstitutet. Men SBAB har gått ett steg längre och erbjuder samma ränta för alla kunder oberoende om de ska låna till en villa, en bostadsrätt eller ett fritidshus.

Även hos Föreningssparbanken kan villa- respektive borättslånekunder få samma ränta även om det inte sker generellt. Banken satsar framförallt på storstäderna och från och med måndag får man i Stockholm och Göteborg räntan 3,80 procent på ett ettårigt lån både för villa och bostadsrätt.

Föreningssparbanken hamnar därmed på samma ränta som SBAB på nya ettåriga bolån. Att konkurrensen främst gäller storstäderna beror bland annat på man lättar ökar lånevolymerna på en marknad med höga bostadsrättspriser.

TT

Följ ämnen i artikeln