Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Inte dags att binda bolånet än

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-19

Anders Andersson, förlagschef för Privata affärer: Så långt kan räntan höjas

På tisdagen höjde Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter till 4 procent.

Men än är det inte dags att binda bolånen.

- Fortfarande är skillnaden mellan fast och rörlig ränta ganska stor, säger Anders Andersson, förlagschef för tidningen Privata affärer.

Höjning av styrräntan var väntad. I Riksbankens senaste inflationsrapport beräknas inflationen bli 2,2 procent det närmaste året, vilket innebär att inflationsmålet på 2 procent överskrids. Därför höjer man nu räntan för att pressa ner inflationen.

- För de som har god ekonomi och förhållandevis små lån är det inte nödvändigt att binda lånen. Men för den som har väldigt stora lån och en ekonomi som inte tål stora risker så kan det vara dags att binda halva lånet, säger Anders Andersson. Rörlig ränta innebär ju alltid en risk.

Vad innebär räntehöjningen för de svenska hushållen?

- Räntehöjningen innebär att de rörliga lånen blir lite dyrare. Det betyder också att krediter överhuvudtaget blir lite dyrare. Men förhoppningsvis innebär det också lite högre ränta på bankkonton – samtidigt som man vet att bankerna är ganska sena med att höja inlåningsräntan.

Finns det en risk att vi drabbas av en ny bostadskrasch, där hushållen inte längre klarar räntekostnaderna för de högt belånade bostäderna?

- Nej, det tror jag inte det finns risk för. Det är inte så hög belåning i de svenska hushållen, trots allt.

Hur mycket tror du styrräntan kommer att höjas framöver?

- Jag tror inte det blir särskilt mycket mer. Det förekom tidigare att vi hade räntor på 10 – 11 procent, men det tror jag inte det blir tal om på minsta sätt. Det kan komma någon liten höjning till, men då handlar det om någon kvarts procent.

Höjningen ska dämpa inflationstendenserna. Vad är det hittills som drivit upp inflationen?

- Hittills har det varit priserna som har skenat iväg, inte lönerna.

Fredrik Rundkvist

Följ ämnen i artikeln