Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Allt har inte gått vägen för familjens "Golden Boy"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-24

Lena Mellin om en epok som går i graven

En epok går i graven när Percy Barnevik lämnar Investor.

Han är industrimannen som blir passionerad när han talar om ångturbiner. Men som inte lyckats med investeringarna i IT-världen.

Percy Barnevik förefaller vara på väg att helt lämna toppskiktet i svenskt näringsliv. Först kom beskedet att han lämnar ABB efter 22 år i ledningen. I mitten av januari följde avhoppet från verkstadsjätten Sandvik efter 19 år som ordförande. Vid bolagsstämman i vår lämnar Percy Barnevik också Wallenbergs maktbolag Investor efter fem år som ordförande.

Nu återstår bara ordförandejobbet i Astra Zeneca och styrelseposter i General Motors och Dupont. Sedan är Percy Barnevik en fri man och kan ägna sig åt det han är intresserad av. Restaureringen av Östeuropa till exempel.

Historierna om legendaren Barnevik är lika många som sannolikt osanna. De som varit med på hans föredragningar, ackompanjerade av minst 50-talet overheadbilder, glömmer det aldrig. Inkomsten är en statshemlighet. Det enda man vet är att den är hög.

Percy Barnevik har ägnat sitt yrkesliv åt den traditionella industrin. När han stod på toppen var 800 000 anställda i företag där han satt i ledningen. Verktyg, tåg, gasledningar. Produkter som man kan ta och titta på har varit hans grej.

Däremot har det gått sämre med det som på Investor kallas "nya investeringar", alltså IT-världen. Under de första nio månaderna förra året gick den delen av Investor med 1,6 miljarder i förlust. Hur stor den blir på årsbasis får vi veta i dag då 2001 års bokslut presenteras.

Inte mycket har hänt

Efter många år utomlands kallade familjen Wallenberg hem Percy Barnevik 1997. Familjens "Golden boy" skulle underlätta vd-skiftet från Claes Dahlbäck till Marcus Wallenberg. Och föra in luft och ljus i den instängda maktsfären.

Efter ett år hade Percy Barnevik funderat färdigt. Styrelserna skulle bantas, föryngras och breddas. Fler utlänningar och fler kvinnor skulle göra imperiet mer slagkraftigt.

Men inte heller här har Percy Barnevik lyckats särskilt väl. Investors styrelse har visserligen bantats från tolv till nio personer. Men i övrigt har inte mycket hänt.

Fortfarande har ingen kvinna ansetts tillräckligt kvalificerad för att få inflytande över Investors 113 miljarder och otaliga kontrollposter. Sju av nio ledamöter är desamma som för fem år sedan. Medelåldern är fortfarande hög med förre Electroluxchefen Anders Scharp, 68, som nestor.

Kampen för röstvärdet

Claes Dahlbäck, i dag vice ordförande, blir efterträdaren. Han är mannen som introducerade "casual Friday", ledig klädsel på fredagar, i Sverige. Han ville slippa omvägen om våningen i city på väg till landet.

Dahlbäcks främsta utmaning blir att bekämpa EU:s planer på att jämställa röstvärdet på samtliga aktier i ett bolag. I så fall rasar familjen Wallenbergs unika maktposition ihop som ett korthus.

Den bygger på innehav av ett mindre antal röststarka A-aktier. Medan ett otal ägare av mindre röststarka B-aktier får finna sig i att bilda fond när makten talar.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln