Vietnaminspirerad quornfärs på blad
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-05-15
Det är inte alldeles äkta men lite vietnamesiskt blir det allt. I alla fall ett bra sätt att få fart på quornfärsen.
Det här behöver du
(4 personer)
400 g quornfärs
2 msk olja
4 msk fisksås
4 hackade chilifrukter
4 dl böngroddar, 1 burk
1 stor hackad morot
5 salladslökar
40 blad färsk mynta
1 huvud isbergssallad
Sås:
2 msk vinäger
2 msk fisksås
4 msk vatten
1 msk socker
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
5 hackade myntablad
Så här gör du
1. Kärna ur chilifrukterna och hacka fint. Hacka den halva chilifrukten till såsen på en gång.
2. Skölj böngroddarna i kallt vatten och låt rinna av.
3. Skala moroten och skär i små tärningar.
4. Ansa och hacka salladslökarna.
5. Hacka myntan grovt.
6. "Skala" salladshuvudet så att du får 8 hela och fina blad.
8. Blanda ingredienserna till såsen i en skål. Smaka av.
Behövs mer salt (fisksås) eller socker?
9. Åter till quornfärsen. Stek färsen på hög värme i oljan tillsammans med chilin, moroten och löken. Rör om flitigt.
10. Blanda i fisksåsen, böngroddarna och myntan. Fortsätt steka under någon minut.
11. Servera quornröran i salladsbladen med såsen att droppa över.
Gott att dricka till
Jag tar helst öl till detta. Ormbärsen kommer inte från rätt land men är gjord för att passa till heta rätter:
Cobra (1623) Indien, 14:80 (33 cl).
Riktiga vego-varianten
Byt fisksåsen mot japansk soja.