Sött tabu bröts på - Systembolaget
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-10-29
För tio år sedan var det omöjligt:
Att dricka vin till choklad - och att göra det på Systembolaget.
Nu kan man gå på kurs för att lära sig just det just där.
- Jag tror att det fortfarande finns folk som säger att man inte kan dricka vin till choklad men allt fler börjar inse och anse att det går alldeles utmärkt, sa Josef Andersson.
Gott med öl till
Tillsammans med Johan Puka ledde han kvällens drygt två timmar långa kurs i konsten att uppskatta kombinationen vin och choklad.
Inte bara vin, förresten, ett öl, Nils Oscars Barley Wine, påstod de båda går alldeles utmärkt till alla sorters julgodis.
- Ölet är starkt, 9,5 procent, och till chokladdoppad marsipan är det en höjdare, sa Josef Andersson.
Nu heter det inte kurser utan provningar. Hittills under hösten har Systemet haft några provningskvällar och det kommer man att fortsätta med. Sammanlagt hålls 26 provningar i elva butiker från Malmö i söder till Umeå i norr.
Första smakbiten
I går hölls provningen i vinbutiken på Grev Turegatan i Stockholm där både Josef Andersson och Johan Puka jobbar som försäljare.
- Det är en av världens största vinbutiker, sa Johan Puka icke utan stolthet.
Där var arton vuxna deltagare och därtill Selma, 7 månader.
Hon fick för första gången smaka på choklad och hon blev både tyst och storögd.
Rätt vin till rätt choklad
Per-Iwar Sohlström