Makalöst maffiga muffins
Krämiga, spröda, rosiga, fruktiga, nötiga...
Uppdaterad 2019-01-07 | Publicerad 2008-09-15
Det finns en läcker muffins för alla smaker.
Vilken blir din favorit?
Text: Nneka Amu
Foto: Martin Brigdale
Källa: Boken Muffins – små pyntade cupcakes av Susannah Blake, Albert Bonniers Förlag, 2008.
Ett måste för att få snygga muffins: muffinsplåt och 12 pappersformar för muffins.
Apelsin- & mandelmuffins
12 muffins
Det här är lätta, fluffiga och nötiga vardagsmuffins med en ljuvlig doft av apelsinskal. De är gluten- och mjölkfria utan att vara det minsta tråkiga.
Muffinsen smälter i munnen och serveras med fördel medan de fortfarande är varma. Med lite florsocker på toppen blir de utsökta och ännu lyxigare blir de toppade med en klick crème fraiche.
2 ägg
1 dl (90 g) strösocker
rivet skal av en apelsin
1 ¹?³ dl (80 g) mald mandel
3 msk potatismjöl
1 dl (cirka 40 g) mandelspån
Florsocker, siktat, till garnering
Gör så här:
1. Sätt först ugnen på 170°C. Ställ muffinsformarna i plåtens fördjupningar.
2. Vispa ägg och socker i en skål i 5–10 minuter tills det är en tjock, ljus smet.
3. Tillsätt apelsinskal, mald mandel och potatismjöl och rör om. Skeda över smeten i pappersformarna och strö mandelspån över.
4. Grädda cirka 22 minuter tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna. Kontrollera att de är färdiga med en provsticka.
5. Lägg de färdiggräddade muffinsen på galler att svalna lite. Dofta över florsocker och servera.
Muffins med färska bär
12 muffins
De här muffinsen, gjorda på klassisk sockerkaksmet, är lätta och luftiga och perfekta på sommaren när det finns färska bär.
Eftersom smeten inte innehåller fett är hållbarheten ganska kort och det är bäst att äta upp dem med detsamma.
2 ägg
¾ dl (60 g) strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
Garnering:
1,8 dl vispgrädde
250 g färska sommarbär efter smak: hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär
Gör så här:
1. Sätt först ugnen på 180°C. Ställ muffinsformar av papper i muffinsplåtens fördjupningar.
2. Vispa ägg och socker i cirka 10 minuter till en tjock, vit smet. Tillsätt vaniljsockret.
3. Sikta ner mjölet i en annan skål två gånger och sikta sedan ner mjölet i äggblandningen och rör om.
4. Fördela smeten i pappersformarna och grädda cirka 12 minuter tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna.
5. Kontrollera med en provsticka i mitten på muffinsen. Lägg över på galler att svalna.
6. Vispa grädden och klicka den sedan över muffinsen. Toppa med bär och dofta över florsocker. Servera direkt.
Rosenmuffins
12 muffins
Det här är läckra muffins smaksatta med rosenvatten och de passar för dem som gillar det som är sött och rosa.
Jag brukar lägga ljusrosa rosenblad på mina, men mörkare rosa eller vita blomblad blir naturligtvis också fint.
Muffinsen blir extra lyxiga om du rör ner 75 g hackad marmelad (eller exempelvis turkish delight) i smeten innan den hälls i pappersformarna.
115 g smör, rumstempererat
1 ¼ dl (115 g) strösocker
2 ägg
2 dl (115 g) Kungsörnens Extra fint vetemjöl
1 msk rosenvatten
Garnering:
12 rosa rosenblad
1 äggvita, uppvispad
1 msk strösocker
1 ½ —?2 msk citronsaft
2 ¹/³ dl (145 g) florsocker
röd eller rosa karamellfärg
Gör så här:
1. Sätt först ugnen på 180°C. Ställ muffinsformarna i plåtens fördjupningar.
2. Vispa ihop smör och socker i en skål tills smeten är vit och pösig. Slå i äggen, ett i taget. Häll ner mjölet och blanda. Rör sist ner rosenvattnet.
3. Skeda över smeten i pappersformarna och grädda cirka 17 minuter tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna. Kontrollera att de är klara med hjälp av en provsticka. Lägg över på galler att svalna.
4. Pensla ett blomblad i taget med äggvita, strö över strösocker och låt torka i 1 timme.
5. Häll 1 ½ msk citronsaft i en skål och häll i florsocker under omrörning. Det ska bli en jämn lättflytande smet. Tillsätt lite mer citronjuice om det behövs. Tillsätt också en eller två droppar karamellfärg.
6. Ringla glasyren över muffinsen. Toppa med kanderade rosenblad. Låt glasyren stelna en stund före servering.
Krämiga kokosmuffins
12 muffins
De här snövita muffinsen smakar sött och friskt av kokos och lime.
90 g smör, rumstempererat
½ dl (25 g) krämig kokosmjölk
1 ¼ dl (115 g) strösocker
2 ägg
1 ²/³ dl (100 g) Kungsörnens extra fint vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl (25 g) riven kokos
Rivet skal av 1 lime
2 msk mjölk
Garnering:
150 g cream cheese
¾ dl (50 g) florsocker
2 tsk saft av lime
1 dl (40 g) kokosflingor
Gör så här:
1. Sätt först ugnen på 180°C. Ställ muffinsformarna i plåtens fördjupningar.
2. Vispa smör, kokosmjölk och socker i en skål till en ljus, fluffig smet. Vispa sedan i äggen, ett i taget.
3. Rör ner mjöl och bakpulver. Tillsätt sedan riven kokos, limeskal och mjölk. Skeda över smeten i pappersformarna.
4. Grädda cirka 17 minuter, tills muffinen har rest sig och är gyllenbruna. Kontrollera att de är färdiga med hjälp av en provsticka.
5. Lägg över de färdiggräddade muffinsen på galler att svalna.
6. Vispa ihop cream cheese, florsocker och limesaft i en skål. Ringla glasyren på muffinsen och strö över generöst med kokosflingor.