Jag följer aldrig andras recept

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-19

Veckans kock

Guy Taylor.

Namn: Guy Taylor

Jobbar: Äger och lagar mat på lunch- och frukostrestaurangen Food i Stockholm.

Egna böcker: ”Kyckling”, ”Max fem” som kommer ut om ett år.

Sak jag inte kan vara utan i köket: En ringklocka, eftersom man kan stoppa något i ugnen, glömma bort det och det ändå inte blir bränt.

Inlagd fisk

4 personer

200 gr laxfilé

200 gr smörfisk

1-2-3-lag:

1 del ättika (1 dl)

2 delar socker (2 dl)

3 delar vatten (3 dl)

1 skivad morot

2 gula lökar

3 msk currypulver

4 lagerblad

3 dl kokoscrème

Salt

1. Skär cirka 2 centimeters fiskbitar.

2. Blanda lagen. Tillsätt morot, lök, currypulver, lagerblad, kokoscrème och ett stänk salt. Koka upp. Låt sjuda i 2–3 minuter. Lägg den råa fisken i en ugnsfast form, täck med den varma

lagen. Låt ligga över natten. Servera.

Grovt bröd

2 limpor

3,5 dl vetekross

2 dl linfrön (krossad)

5,5 dl grahamsmjöl

2 dl kruskakli

4 dl vetemjöl

0,3 dl bikarbonat

1 msk salt

1,25 dl mörk brödsirap

1,25 dl filmjölk

2 dl sultanrussin

1. Blanda allt utom mörk brödsirap, filmjölk och sultanrussin, som tillsätts när blandningen är klar. Konsistensen ska vara rinnig.

2. Smöra två formar väl. Grädda i 150 grader i cirka 80 minuter.

Lammcurry

4 personer

700 g lamm i bitar

4 gula lökar i skivor

6 krossade vitlökar

2 kanelstänger

200 g tomatpuré

5 tomater i bitar

5 lagerblad

100 g sultanrussin

100 g torkade aprikoser

1 buljongtärning

0,5 l fruktjuice (helst persika)

5 msk currypulver

1dl brunt socker

Salt, peppar

1. Grilla köttet i grytan. Tillsätt allt utom fruktjuicen. Salta och peppra. Stek i några minuter. Tillsätt juicen och sedan lite vatten så att grytan får rätt konsistens. Inte för tjock, inte för tunn. Låt koka i cirka en timme tills köttet känns mört. Salta eventuellt mer.

2.Kom ihåg att currygrytor alltid smakar bättre dagen efter. Servera med tabouleh eller ris.

Tabouleh med honungsrostade grönsaker

4 personer

Cirka 350 g blandade

grönsaker, till exempel:

Aubergine

Zucchini

Röd paprika

Röd chili

Röd lök

Fänkål

Äpplen

200 g bulgur eller cous-cous

Mynta eller persilja

1. Grönsakerna ska skäras i ganska stora bitar. Tillsätt salt och häll över 1 dl honung och lite olivolja. Blanda väl, gärna med händerna. Grilla grönsakerna i ugnen på 200 grader, tills de är gyllenbruna.

2. Förkoka bulgur eller cous-cous.

3. Blanda ihop allt i en stor skål och garnera med lite finhackad persilja eller mynta.

Mama Rune

4 personer

5 dl riktig gräddvaniljglass

100 g av din favoritchoklad, delad i småbitar

75 g färska körbär, hackade

75 g sockerrostade mandlar

1. Låt glassen tina så pass att den enkelt kan röras. Tillsätt körsbär och mandel och choklad.

2. Häll blandningen i glas och ställ i frysen. Täck över med plast för att slippa ”fryssmak”.

3. Innan du serverar kan du toppa med en hemmagjord kolasås gjord på socker, smör och grädde.

4. Servera gärna med färska frukter.

Jennifer Jansch (sondag@aftonbladet.se)