Jag följer aldrig andras recept
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-19
Veckans kock
Namn: Guy Taylor
Jobbar: Äger och lagar mat på lunch- och frukostrestaurangen Food i Stockholm.
Egna böcker: ”Kyckling”, ”Max fem” som kommer ut om ett år.
Sak jag inte kan vara utan i köket: En ringklocka, eftersom man kan stoppa något i ugnen, glömma bort det och det ändå inte blir bränt.
Inlagd fisk
4 personer
200 gr laxfilé
200 gr smörfisk
1-2-3-lag:
1 del ättika (1 dl)
2 delar socker (2 dl)
3 delar vatten (3 dl)
1 skivad morot
2 gula lökar
3 msk currypulver
4 lagerblad
3 dl kokoscrème
Salt
1. Skär cirka 2 centimeters fiskbitar.
2. Blanda lagen. Tillsätt morot, lök, currypulver, lagerblad, kokoscrème och ett stänk salt. Koka upp. Låt sjuda i 2–3 minuter. Lägg den råa fisken i en ugnsfast form, täck med den varma
lagen. Låt ligga över natten. Servera.
Grovt bröd
2 limpor
3,5 dl vetekross
2 dl linfrön (krossad)
5,5 dl grahamsmjöl
2 dl kruskakli
4 dl vetemjöl
0,3 dl bikarbonat
1 msk salt
1,25 dl mörk brödsirap
1,25 dl filmjölk
2 dl sultanrussin
1. Blanda allt utom mörk brödsirap, filmjölk och sultanrussin, som tillsätts när blandningen är klar. Konsistensen ska vara rinnig.
2. Smöra två formar väl. Grädda i 150 grader i cirka 80 minuter.
Lammcurry
4 personer
700 g lamm i bitar
4 gula lökar i skivor
6 krossade vitlökar
2 kanelstänger
200 g tomatpuré
5 tomater i bitar
5 lagerblad
100 g sultanrussin
100 g torkade aprikoser
1 buljongtärning
0,5 l fruktjuice (helst persika)
5 msk currypulver
1dl brunt socker
Salt, peppar
1. Grilla köttet i grytan. Tillsätt allt utom fruktjuicen. Salta och peppra. Stek i några minuter. Tillsätt juicen och sedan lite vatten så att grytan får rätt konsistens. Inte för tjock, inte för tunn. Låt koka i cirka en timme tills köttet känns mört. Salta eventuellt mer.
2.Kom ihåg att currygrytor alltid smakar bättre dagen efter. Servera med tabouleh eller ris.
Tabouleh med honungsrostade grönsaker
4 personer
Cirka 350 g blandade
grönsaker, till exempel:
Aubergine
Zucchini
Röd paprika
Röd chili
Röd lök
Fänkål
Äpplen
200 g bulgur eller cous-cous
Mynta eller persilja
1. Grönsakerna ska skäras i ganska stora bitar. Tillsätt salt och häll över 1 dl honung och lite olivolja. Blanda väl, gärna med händerna. Grilla grönsakerna i ugnen på 200 grader, tills de är gyllenbruna.
2. Förkoka bulgur eller cous-cous.
3. Blanda ihop allt i en stor skål och garnera med lite finhackad persilja eller mynta.
Mama Rune
4 personer
5 dl riktig gräddvaniljglass
100 g av din favoritchoklad, delad i småbitar
75 g färska körbär, hackade
75 g sockerrostade mandlar
1. Låt glassen tina så pass att den enkelt kan röras. Tillsätt körsbär och mandel och choklad.
2. Häll blandningen i glas och ställ i frysen. Täck över med plast för att slippa ”fryssmak”.
3. Innan du serverar kan du toppa med en hemmagjord kolasås gjord på socker, smör och grädde.
4. Servera gärna med färska frukter.
Jennifer Jansch (sondag@aftonbladet.se)