Kycklingfiléer som hoppar in i munnen
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-31
Saltimbocca betyder ”hoppa in i munnen” på italienska. I det här receptet använder vi kyckling i stället för kalvkött som kan vara svårt att få tag på.
Hoppar rätt bra det med.
Det här behöver du
(4 personer)
4 kycklingfiléer
4 stora skivor lufttorkad skinka
8 stora blad färsk salvia eller 2 tsk torkad
1 dl torrt vitt vin
1/2 apelsin
pasta
parmesan
1 dl grädde
salt
peppar
Så här gör du
1. Starta ugnen på 200 grader.
2. Dela kycklingfiléerna på längden. Salta och peppra dem försiktigt.
3. Dela på skinkskivorna och vira in de halva kycklingfiléerna i varsin bit skinka. Ett stort blad salvia eller flera små/torkad ska också vara med i paketen.
4. Häll i det vita vinet och pressa i apelsinen i en ugnssäker form.
5. Lägg ner kycklingpaketen och stek i ugnen i 15 minuter.
Kyckling ska vara genomstekt för att ta kål på de läskiga magsjukebakterier som ibland finns i köttet. Men låt inte filéerna stå inne för länge. Då blir de rysligt torra och tråkiga.
7. Koka pastan medan kycklingen står i ugnen.
8. Riv några matskedar av parmesanosten och blanda med grädden.
9. Rör ner i den färdigkokta spagettin.
10. Servera kycklingpaketen med pastan och stekskyn. Tomatsallad med mozzarella är inte dumt till.
Dryckestips
Saltimbocca är trevligt och italienskt. Det är chianti också.
Ruffino Chianti (2310) Italien, 67 kronor.
Varianter
Original-saltimbocca görs på utbankade skivor kalvkött som får bli omslagspapper till skinkan och salvian i stället. Sedan steker du paketen och häller i marsalavin efter några minuter.
Jon Hansson