Bolognesevariant
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-17
Sportlov i en del hörn av landet. Så de närmaste veckorna kommer ett stim med extraenkla recept som ni lediga kan sno ihop till lunch medan vi mammor och pappor slavar i fabrikerna. (Orättvist!)
Det här behöver du
(4 personer)
300 g köttfärs
1 lök
2 vitlöksklyftor
3 skivor rökt skinka
1 burk krossade tomater, 400 g
3 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1/2 tärning hönsbuljong
2 msk olivolja
en bit parmesan
pasta
salt
peppar
Så här gör du
1. Sätt igång pastakoket.
2. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär skinkan i tärningar.
3. Fräs det hackade och skinkan i olivoljan i en stor stekpanna eller gryta. Löken ska inte ta färg, bara bli lite blank.
4. Lägg i köttfärsen och stek på ganska hög värme. Rör flitigt.
5. Häll i de krossade tomaterna och tomatpurén.
6. Smula ner den halva buljongtärningen och rör om ordentligt.
7 Krydda med oregano, peppar och lite salt. Koka ihop såsen några minuter.
8. Servera med nykokt pasta och riven parmesan. En grönsallad och/eller gurkbitar passar bra till.
Gott att dricka till 1
Frys in bär i isbitar och pluppa ner i saften/läsken/vattnet. Ser proffsigt ut men är löjligt enkelt att göra.
Gott att dricka till 2
Teroldego Rotaliano (22377) Italien, 62 kronor.
Vego-varianten
Byt köttfärsen och skinkan mot burkade bönor eller kikärtor. Öka dosen (grönsaks)buljong för att få mer smak.
Köttfärssås
Jon Hansson