Aubergine – Paolo Robertos goda gratäng expand-left
helskärm Auberginegratäng med mozarella och parmesanost. Foto: Thinkstock Auberginegratäng – melanzane al forno. ”Den lilla touchen av parmesan gör att man alltid klämmer i sig en bit för mycket när den här maträtten dyker upp på bordet hos mina fastrar”, säger Paolo Roberto. Den härligt smakrika gratängen passar både som ensamrätt eller tillsammans till exempel kyckling.
Aubergingratäng clock 55 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser 0.75 tsk salt olivolja, till stekning 125 g mozzarella, i små bitar 1 dl parmesan, riven 1.5 dl vetemjöl 2 ägg 3 auberginer, medelstora Tomatsås parmesan, till servering 1 nypa socker 0.5 tsk salt 3 msk olivolja 5 basilika, strimlade 1 vitlöksklyfta 0.5 gul lök 250 g krossade tomater Gör så här Sätt ugnen på 225 grader.
Skär auberginen i 0,5 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i cirka 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.
Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs den försiktigt i kastrullen.
Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.
Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i cirka 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås. Gratinera i ugn i cirka 15 minuter.
Strö över riven parmesanost och servera tillsammans med exempelvis parmesanpanerad kyckling eller som ensamrätt med en sallad till.