Fina tårtor för sommarfesten
Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2005-07-17
Bästa recepten för alla fikasugna
Varför inte slå på stort någon gång och överraska med en riktig proffstårta? Det är inte så svårt som det verkar. Här får du recept och tips av konditorn Therese Wikström.
Therese och hennes bakverk har varit rejält i hetluften på sistone. Hennes fik har utsetts till Årets konditori 2004, hon har medverkat flitigt i tv och släppt en bok, ”Njut en liten smula” (Ica bokförlag). Där har hon samlat sina bästa dessertrecept.
– Allt med choklad är mina egna favoriter när jag fikar. Men det beror också på tillfället. Ibland smakar det gott med bara en kopp kaffe,
säger Therese.
Hon månar inte bara om råvarorna, utan även om miljön.
Helheten är viktig
Konditoriet har smakfulla detaljer även för ögat i hemtrevlig stil – och överraskar med både vildsvinshuvud och bockhorn på väggen.
– Helhetsintrycket är viktigt
för fikaupplevelsen, säger Therese.
Själv startade hon karriären sex år gammal då hon bakade sin första sockerkaka själv.
– Jag har fått det i blodet. Jag fick alltid vara med i köket hemma och hjälpa till med bak och matlagning. Det var roligt.
Intresset höll i sig och hon utbildade sig till kock och konditor. Hon arbetade bland annat några år på en svensk restaurang i New York där hon ansvarade för desserterna. Men nu är det konditoriet i hemstaden Norrtälje som gäller.
Varför är det trendigt att gå kondis, tror du?
– Det är lätt att ses på konditori och det finns mycket att välja på. Vi vill nog unna oss något riktigt gott ibland och slippa tanken på alla dieter. Äter du en tårtbit vet du att den innehåller socker. Det är inte dolt socker som i bröd och ketchup.
Smultronmoussetårta
Choklad- och kaffecheesecake
Chokolate Chip Cookies
Mazariner
Morotskaka
Chokladtårta
Thereses 6 bästa baktips
Ann-Cathrine Björnör Carlsson (acbc@aftonbladet.se)