Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Bjud in barnen i köket

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-01-28

Glöm snabbmat, fetma och godisätande. Låt barnen vara med och laga mat - så får de bra matvanor på köpet. Det säger Mat & vins stjärnkock Rikard Nilsson.

– Käket är något som barnen kommer att leva med resten av livet - och det är ett socialt klister också.

Varför ska barn lär sig laga mat?

– Det är grymt viktigt att de får bra matvanor. Kan man få dem att äta en enklare dessert hämmar man snaskeriet. Växer de upp med udda matvanor där allt bara är köpeprodukter får de ett mindre innehållsrikt liv. Jag lever för att äta god mat, det ska inte vara tvärtom – att man bara äter för att överleva.

Vad ska man tänka på när man lagar med barnen?

– Det är viktigt att det blir något lustfyllt för dem, så att maten inte blir negativt laddad. Barn påverkas mycket.

Blir det inte lätt fel när barn ska laga?

– Man får vara med och ha ett vakande öga. Bara de får vara med och göra allting. Sen gör det ingenting om det blir lite snett och vint.

Är dina egna barn med i köket?

– De är med så mycket som det går – vi är lika pressade som alla andra föräldrar, men försöker. Vi ser till att de tycker att det är roligt också. Man behöver inte göra det så pretentiöst.

Rikards 6 bästa tips

Ha roligt! Tillåt barnen att misslyckas och hjälp dem.

Laga mat som känns spännande.

Låt barnen smaka på allt så att de får bygga upp sin egen referensbank.

Det viktiga är att de får vara med - det behöver inte vara så krångligt.

Låt det bli skitigt på golvet - städa sen.

Låt barnen använda vassa knivar, det lär de sig av. Skär det sig läker såren snabbare än om de skurit sig med en trubbig kniv.

Rikards bästa barnmeny

Det ska vara roligt att laga mat! Rikard har skapat en härlig trerättersmenyn som kittlar fantasin – och som smakar gott i barnamunnar.

Lisa Bjerre