Ett stort glas värme
Uppdaterad 2019-02-12 | Publicerad 2008-01-02
Varmt och gott att bjuda på när glöggen börjar kännas tjatig
Glögg i all ära, men varma drycker kan vara så mycket mer.
Här bjuder vi på fyra goda recept som håller dig varm i vinter.
Testa spännande nya smaker av granatäpple och stjärnanis, klassiker som Irish coffee och Lumumba, eller choklad spetsad med apelsin och rom.
Recept och styling: Sara Bergfors
Foto: Per Björn
Granatäppelcider med calvados, kanel och stjärnanis
Blir 1 glas
Tar 25 minuter
Pris: 22 kronor
Svårighetsgrad: Lätt
I dag finns granatäppeldryck att köpa i många mataffärer. Den passar perfekt som bas i en varm och mjuk ciderdryck med smak av kanel och stjärnanis.
Du behöver:
1 dl granatäppeldyck
1 1/2 dl äppelcider
1/2 kanelstång
1/2 stjärnanis
2 tsk råsocker
4 cl calvados
1 bit granatäpple (cirka 1/8)
Gör så här:
1. Blanda granatäppeldryck, cider, kryddor och socker i en kastrull. Sjud på svag värme i cirka 15 minuter.
2. Plocka bort kryddorna och häll i calvadosen.
3. Bryt loss granatäppelkärnorna och lägg dem i glaset. Häll över den varma drycken.
Tips! Uteslut calvadosen så har du en god alkoholfri dryck.
Irish coffee
Blir 1 glas
Tar 10 minuter
Pris: 25 kronor
Svårighetsgrad: Lätt
En klassisk Irish coffee är aldrig fel. Rätt tillagad är den en fest för både öga och gom. Perfekt som
avslutning på en god middag!
Du behöver:
2 tsk farinsocker
Ca 1 1/2 dl starkt bryggkaffe
4 cl irländsk whisky
Lättvispad grädde
Gör så här:
1. Lägg farinsocker i ett vinglas (cirka 25 cl). Häll på kaffe till lagom nivå – tänk på att du ska få plats med både whisky och grädde. Rör om tills sockret löst sig.
2. Häll i whiskyn och rör om.
3. Häll försiktigt den lättvispade grädden över en sked, så att den lägger sig snyggt på kaffet. Toppa eventuellt med lite kaffepulver.
Lumumba de luxe
Blir 1 glas
Tar 10 minuter
Pris: 27 kronor
Svårighetsgrad: Lätt
En klassisk lumumba består av varm choklad och cognac, toppad med vispad grädde. Här gör vi en lyxig variant på mörk choklad. Mums!
Du behöver:
30 g mörk choklad, 70 %
1 tsk ljust muscovadosocker
2 dl mjölk
4 cl cognac
Vispad grädde
Hyvlad choklad
Gör så här:
1. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en liten kastrull. Häll i 1/2 dl av mjölken och smält chokladen under omrörning på svag värme.
2. Tillsätt resten av mjölken och sockret.
3. Blanda den varma chokladen med cognac i ett glas eller en kopp.
4. Toppa med vispad grädde och hyvla över lite choklad.
Tips! Variera genom att byta ut cognacen mot mörk rom.
Mayachoklad
Blir 1 glas
Tar 25 minuter
Pris: 5 kronor
Svårighetsgrad: Lätt
?Att blanda choklad och mustiga kryddor är vanligt i Latinamerika. Denna goda alkoholfria chokladdryck får julig smak av apelsin och nejlika.
Du behöver:
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 tsk kakao
1 msk råsocker
1 krm kanel, malen
1/2 krm kardemumma, malen
1/2 krm kryddnejlika, malen
1 bit apelsinskal
Gör så här:
1. Vispa ihop mjölk, kakao, socker och kryddor i en kastrull. Lägg i en bit apelsinskal, cirka 5 cm lång. Tänk på att inte få med av det vita, då blir drycken lätt besk.
2. Värm chokladen under omrörning. Tag kastrullen från värmen och låt stå under lock i cirka 15 minuter.
3. Plocka bort apelsinskalet och värm chokladen igen. Vispa den gärna fluffig med en mjölkvisp. Häll upp i glas eller kopp och servera.
Tips! Spetsa chokladen med 4 cl mörk rom för en vuxnare smak.