Köttbullsgryta
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-06-16
(Recept Elias Alekji)
8 personer
Ingredienser:
1 kg nötfärs
1,5 kg små lökar
1,5 liter vatten
3 dl granatäppelsyrup alternativt, mixa innehållet från 3 stora granatäpplen
1 dl vetemjöl
3-6 pressade vitlöksklyftor
1 msk torkad mynta
1 tsk vitpeppar
1 tsk kanel
salt
smör till stekning
Så här gör du:
Blanda köttfärsen med vitpeppar, kanel och salt. Forma färsen till små bollar.
Stek köttbullarna tills de har fått en fin brun färg.
Hacka löken och fräs i en kastrull. Rör ner vetemjölet i löken och lägg i köttbullarna. Rör om ca 5 minuter. Tillsätt vatten och granatäppelsyrup. Låt koka ca 30 minuter.
Fräs vitlöken och myntan i smör. Häll vitlöks- och myntafräset i köttbullsgrytan och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Serveras varm eller kall.
Snapstips!
Ölands Brännvin där timjan, rosmarinen och myntan hjälper till att ta fram myntan och vitlöken i köttbullarna.