Rotsaker på indiskt vis
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-28
Ugnsstekta rotsaker är kanon - billiga, nyttiga och sköter sig själva i ugnen. De här har varit och turistat i Indien.
Det här behöver du
(4 personer)
5 dl yoghurt
2 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 msk riven ingefära eller 2 tsk mald
3 vitlöksklyftor
4 morötter
4 palsternackor
300 g selleri
4 rödbetor
12 små steklökar eller schalottenlökar
4 chilifrukter
Riset:
Ris (basmatiris är gott)
4 kardemummakapslar
40 g russin, 1 litet paket
25 g rostade mandelspån
salt
peppar
Så här gör du
1. Sätt igång ugnen på 200 grader.
2. Blanda kryddorna med yoghurten i en långpanna.
3. Pressa i vitlöksklyftorna, rör om och smaka av med salt och peppar.
4. Skala rötterna och skär i bitar, stora som vinkorkar, typ.
5. Skala lökarna.
6. Lägg rotsaksbitarna, lökarna och chilifrukterna i långpannan och vänd runt i kryddyoghurten. Baka 40 minuter i ugnen.
7. Sätt igång riskoket. Lägg i kardemumman och russinen när vattnet kokat upp.
8. Strö mandelspånen över det kokta riset och servera till rotsakerna.
Gott att dricka till
En lassi svalkar:
Vispa ihop 4 dl naturell yoghurt med 8 dl kallt vatten. Smaka av med pressad citron och socker. Ta det vackert. Det ska inte bli yoghurtläsk. Den äventyrlige sätter smak med en påse saffran eller ett par kapslar stött kardemumma.
Tipset
Köp naan-bröd hos din indiska take-away.