Hur äter man krabba?

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2008-09-11

Hej Jon!

Hur serverar man bäst en krabba? Tänkte fixa lite mys till mig och sambon till helgen, och har sneglat på krabbor i affären, men vad gör man med dom?

/Anders

Hej Anders!

Det är lite pillrigt att äta krabba så ladda upp med gott om tid och pappersservetter.

Du börjar med att bryta av klorna och benen. Knäck med nötknäppare och pillra ut det vita köttet. Är du en gentleman så knäcker du även sambons klor. Kan vara skönt att slippa sitta och vara våldsamma under mysmiddagen.

Med hjälp av en liten kniv lirkar du av ryggskölden från krabbans ”underrede”. Det finns liksom en skarv runt krabbans sidor.

Innehållet i ryggskölden ser lite sörjigt ut men smakar kalas. Här kan det också finnas rom.

Benen som du brutit bort fäste i en vit konstruktion, nästan som en labyrint av tunt skal. Här finns det en hel del vitt kött att lirka fram.

Ät med hovmästar- eller Rhode island-sås och rostat bröd.

Jag dricker helst öl till krabba men vitt vin eller bubbelvatten funkar lika lysande.

Man kan också plocka ur allt kött och göra en krabbsallad eller blanda med ägg och lite ströbröd och steka krabbkakor men är det första gången så tycker jag att ni ska äta era krabbor naturella.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson