Ladda med EM-mackor
Årets kock dukar upp till matchen
Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2008-06-09
Tom Sjöstedt, Årets kock 2008, har ett brinnande fotbollsintresse. Alla Sveriges matchdagar har han rensat almanackan från åtaganden.
Men en påse chips framför tv:n är för klent tilltugg, tycker han, och bjuder på fyra snabbfixade och matiga mackor.
Dags för avspark!
Recept: Tom Sjöstedt
Foto: Sara Ringström
Räkmacka
Tid: 10 min
4 portioner
4 tekakor
2 msk smör
200 g räkor i lake
50 g sikrom
100 g crème fraiche
12 dillvippor
Gör så här:
1. Smöra tekakorna, lägg på räkor.
2. Spritsa över sikrom och crème fraiche.
3. Garnera med dill.
Tips!
Gör en sprits av en vanlig plastpåse. Fyll påsen med majonnäs eller sikrom. Tryck ner det som ska spritsas ordentligt i botten av påsen. Klipp av ena nedre hörnet – det behövs bara ett litet hål. Tryck ut och spritsa.
Rostbiffrullar med currypickles
Tid: 15 minuter
4 portioner
12 gröna sparrisar
4 tunnbröd
300 g rostbiff, skivad
2 msk smör
Olivolja
Currypickles:
200 g picklade grönsaker på burk
1 msk curry
1 dl majonnäs
1 dl hårt vispad grädde
Salt & svartpeppar
Gör så här:
1. Koka sparrisen klar.
2. Lägg ut tunnbröden, bre på smör och lägg på rostbiffen.
3. Hacka picklesen och blanda med curry, majonnäs och vispad grädde. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Fördela currypickles och sparris på rostbiffen. Rulla ihop och skär i portionsbitar och garnera med lite olivolja.
Lax med rågbröd och pepparrotsdip
Tid: 15 min
4 portioner
½ limpa danskt rågbröd
2 msk smör
400 g gravad lax, skivad
½ ask smörgåskrasse
Pepparrotsdip:
2 dl gräddfil
3 msk riven pepparrot
2 tsk honung
Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skiva brödet tunt på längden.
2. Smöra och varva med gravad lax. Tryck till ordentligt och kantskär.
3. Skär tvärs över i mindre bitar.
4. Blanda alla ingredienser till pepparrotsdippen och smaka av med salt och svartpeppar.
5. Dippa laxmackorna och njut!
Rostad baguette med grillad kyckling-bbq
Tid: 25 min
4 portioner
½ baguette
1 dl crème fraiche smaksatt med paprika och chili (finns att köpa färdig)
4 blad romansallad
8 skivor tomater, gul eller röd
½ rödlök
½ grillad kyckling
1 dl god bbq-sås
4 skivor stekt bacon
16 blad mangoldskott
Gör så här:
1. Skär baguetten i 8 bitar. Rosta i ugnen på 125 grader med en skvätt olivolja cirka 6 minuter.
2. Dela romanbladen på hälften, skiva löken i ringar.
3. Plocka köttet från kycklingen.
4. Fördela crème fraiche, romansallad, tomater, lök, kyckling på baguetteskivorna.
5. Toppa med bbqsås, bacon och mangoldskott.