Briefyllda knölar
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-04-21
Originalreceptet rekommenderar osten reblochon men det går också bra med lättåtkomligare brie.
Det här behöver du
(4 personer)
250 g brie
12 normalstora potatisar (cirka 1 kg tillsammans)
100 g lufttorkad eller rökt skinka
4 endiver eller lika mycket av någon annan spänstig sallad
2 msk klippt eller hackad gräslök
Dressing:
1 msk vinäger
salt
peppar
3 msk olivolja
Så här gör du
1. Koka upp vatten till potatisarna.
2. Skrubba potatisarna. Skalet ska vara kvar. Koka potatisarna tills de nätt och jämnt är klara.
3. Lägg potatisarna i kallt vatten. De behöver bara svalna så att du kan hantera dem.
4. Sätt igång ugnen på 225 grader.
5. Leta fram en vass liten kniv och skär en ficka i potatisarna. Gröp ur ungefär hälften av
inkråmet.
6. Skär bort skalet från osten. Skär innanmätet i bitar och peta ner i potatisarna.
7. Baka i ugnen i 15 minuter.
Osten ska ha smält och fått en aning färg.
8. Hacka gräslöken.
9. Skär bort någon centimeter av rotändan på endiverna. Ta bort fula blad och arrangera de fina på fyra tallrikar.
10. Blanda vinägern, salt och peppar till dressingen. Rör i oljan.
11. Lägg upp potatisarna på
endivsalladen. Arrangera skinkan bredvid eller strimla och strö över.
12. Strö över gräslöken och droppa på dressingen.
Gott att dricka till
Skulle du råka ha en flaska sancerre hemma så passar den fint till osten. Gick den åt i går? Osis, men rött går också bra:
Two oceans merlot shiraz 2001 (12310) Sydafrika,
63 kronor.
Vego-varianten
Strö över hackade oliver i stället för skinka. Äter du inte ost, glöm den här rätten.
Jon Hansson