Rissallad med rostade grönsaker expand-left
helskärm Rissallad med rostade grönsaker Foto: Emma Mattsson Rissallad med rostade grönsaker. Rosta grönsaker i ugn och blanda med ris så kan du bjuda på en matig sallad med italienska smaker. Paolo Roberto står bakom receptet.
Insalata di riso
Rissallad med rostade grönsaker clock 45 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser olivolja 0.5 msk timjan, finhackad 15 basilikablad , strimlade 12 hasselnötter 1 broccolistånd, à ca 250 g 1 zucchini 1 aubergine 1 gul paprika 2 röda paprikor, grillade och inlagda 12 körsbärstomater 200 g kokt skinka, helst italiensk 150 g fontinaost, eller taleggio 1 msk olivolja 3 dl långkornigt ris Dressing svartpeppar salt 1 pressad vitlök 1 msk balsamvinäger 3 msk olivolja Gör så här Koka riset al dente i saltat vatten. Häll över riset i ett durkslag och spola hastigt av med kallt vatten. Låt rinna av och häll över i en salladsskål. Rör i 1 msk olivolja och låt riset svalna. Skär ost och skinka i små bitar och tomaterna i halvor. Skär den inlagda paprikan i små bitar. Skölj och ansa gul paprika (ta bort den gula hinnan), aubergine, zucchini och broccoli. Skär dem i små bitar, broccolin i små buketter. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs grönsakerna tills de mjuknat något men fortfarande är spänstiga. Låt dem svalna. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, skaka pannan lite lätt under tiden och passa noga så att de inte bränns vid. Låt nötterna svalna och gnid dem sedan mellan handflatorna så att skalet faller av. Grovhacka nötterna. Lägg skinka, ost, grönsaker, lök, nötter och örtkryddor i salladskålen med ris. Blanda samman dressingen och häll den över salladen, blanda och smaka av med vinäger, salt och peppar.