Italiensk middag på Paolos vis
Spaghetti alle vongole
Uppdaterad 2019-02-27 | Publicerad 2008-11-18
1 / 4
Spaghetti med vongolemusslor
Portioner: 4 personer
Ingredienser:
- 500 g spaghetti
1 kg vongolemusslor
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 1 ½ dl vatten
Tomatsås:
- 6–8 körsbärstomater
- 2 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 chili, torkad
- ½ dl hackad persilja
- 3 msk persilja att strö över portionerna
Gör så här:
- Borsta och skölj musslorna rena under rinnande kallt vatten.
- Täck botten av en kastrull med olivolja och vatten. Tillsätt vitlök och låt vattnet koka upp. Lägg försiktigt i musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 min. Ta musslorna ur kastrullen med en hålslev. Kasta musslor som inte öppnat sig.
- Sila av och spara spadet.
- Ta musslorna ur sitt skal men spara några för att toppa portionerna med vid servering. Ställ åt sidan.
- Dela tomaterna och gröp ur kärnorna, skär dem i små bitar.
- Värm olivolja i en kastrull/stor stekpanna, lägg i vitlök och den hela chilin. Låt fräsa tills vitlöken börjar ta färg. Ta upp chilin och kasta den (om man önskar en hetare sås kan chilin koka med tomatsåsen i ytterligare några minuter).
- Tillsätt tomatbitarna och lite av musselspadet och låt koka på medelhög värme i 10 minuter. Späd kontinuerligt med musselspad, men låt inte såsen bli för tunn. Lägg ner musslorna och låt koka i ytterligare 5 minuter. Ta upp vitlöken som kastas. Lägg på ett lock och ställ åt sidan.
- Koka under tiden pastan i saltat vatten tills ett par minuter återstår av koktiden. Låt den rinna av.
- Häll pastan i kastrullen/stekpannan med tomatsås och musslor. Låt spaghettin koka i såsen i någon minut, tills den är ”al dente”.
- Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Det är viktigt med rätt sälta i den här maträtten.
- Lägg upp pastan på fat och toppa med musslor i skal. Strö över lite persilja.
Coniglio al forno con patate
Kanin i ugn med potatis.
Portioner: 4 personer
- 1 kg kanin
- 6 potatisar
- 1 tsk vitlökspulver
- 2 msk olivolja
- 3 msk solrosolja
- 2 msk färsk rosmarin
- Salt
- Svartpeppar
- 50 g pecorinoost, riven
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Dela kaninen i mindre bitar.
- Skala potatisen och skär den i klyftor. Blanda i en skål potatis, olivolja, rosmarin, salt och hälften av pecorinon.
- Lägg köttet i en ugnsfast form med solrosolja i botten. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver, rosmarin och resten av pecorinon. Häll över potatisen i formen med köttet.
- Sätt in formen i ugnen i ca 60 minuter.
- Servera gärna tillsammans med små stekta paprikor och/eller auberginetärningar stekta med vitlök och tomat.
Zabaione
Portioner: 4 personer
Ingredienser:
- 3 äggulor
- ½ dl socker
- ¼ krm kanel
- ½ dl marsalavin
- 1 l jordgubbar
Gör så här:
- Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en rostfri skål.
- Blanda kanel med marsalavin och häll sakta, under ständig vispning, ner blandningen i äggsmeten.
- Sätt skålen i vattenbad, det vill säga i en kastrull bottnad med lätt sjudande vatten. Se till att innehållet i skålen inte kommer i kontakt med det sjudande vattnet.
- Vispa med stålvisp eller elvisp tills krämen tjocknat och är skummig, ca 5–10 minuter.
- Fördela krämen i glas eller portionsskålar och servera direkt tillsammans med jordgubbar eller annan färsk frukt.
Text: Ludvig Forsblad
Foto: Linus Hallsenius, TV4