Minitestet: Julgodis
Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-12-19
Vad hoppas du att tomten lagt i strumpan i år?
Vi vet vad du helst vill ha! Wellness har rotat i godisskålen och tuggat igenom fem julfavoriter.
Josefines kommentar:
Välj i första hand det du gillar mest och var uppmärksam på mängden, det är det allra viktigaste. Om du bara ska välja en typ av godis i jul är nötterna det tveklöst bästa, trots sitt höga energiinnehåll.
NAMN & TILLVERKARE: JULESKUM Cloetta
PRIS FÖRPACKNING: 11,95 kronor/100 g
KCAL/100 G: 360
PROTEIN: 4 g
KOLHYDRATER: 83 g
FETT: <0,5 g
INNEHÅLL: Socker, glukos-fruktossirap, gelatin, ytbehandlingsmedel (vegetabilisk olja och E 903), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, färgämne (E 120).
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Innehåller mest socker med tillsats av lite färgämne som dessutom utvinns från löss. Betyget stiger på grund av det relativt låga energiinnehållet.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: Tomtarna har bra fluffighet. De är goda även om smaken är ganska artificiell. Bör ätas färska. De är inte mjöliga som en del skumgodis kan vara.
NAMN & TILLVERKARE: ISCHOKLAD Moritz
PRIS FÖRPACKNING: 9,95 kronor/130 g
KCAL/100 G: 601
PROTEIN: 3 g
KOLHYDRATER: 50 g
FETT: 43 g
INNEHÅLL: Delvis härdad kokosolja, socker, vassleprodukt, kakaopulver, emulgeringsmedel, sojalectin, hasselnötspasta, naturlig hasselnöt arom, arom, kryddor.
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Innehåller delvis härdat fett vilket drar ner betyget. I kombination med att socker står på andra plats i listan kan det inte bli så mycket sämre.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: Smaken är ganska ointressant, även om flera i panelen tyckte den var godare än annan ischoklad. Smaken är gräddig med en viss strävhet.
NAMN & TILLVERKARE: CHOKLADTOMTAR Riegelein confiserie
PRIS FÖRPACKNING: 21,95 kronor/125 g
KCAL/100 G: 536
PROTEIN: 5,5 g
KOLHYDRATER: 59,2 g
FETT: 30 g
INNEHÅLL: Socker, kakaosmör, helmjölkspulver, kakaomassa, sötvasslepulver, emulgeringsmedel: sojalecitin; naturligt vaniljextrakt.
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Choklad med mer socker än kakao vilket ger en söt historia.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: Superfin, bra tjocklek och lagom mjuk. Har en lätt honungston, nästan som vit choklad. Men smaken påminner om en billig chokladkalender.
NAMN & TILLVERKARE: FABULOUS FUDGE Thorntons
PRIS FÖRPACKNING: 36,95 kronor/280 g
KCAL/100 G: 514
PROTEIN: 3,6 g
KOLHYDRATER: 65 g
FETT: 26 g
INNEHÅLL: Fudge (56 %): Socker, glukossirap, sötad kondenserad mjölk (gammeldags mjölk, socker), ”clotted cream” från mjölk, palmolja, smör, humektant (sorbitol), aromer, emulgeringsmedel (sojalecitin), palmkärnolja, dextros, salt, äggvita, mjölkprotein. Mjölkchoklad (35 %): Socker, gammeldags torrmjölk, kakaosmör, kakaomassa, mjölkfett, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom.
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Palmoljan drar tillsammans med sockrets framträdande roll ner betyget här.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: Jättegod! Kort och fast kolakonsistens och bra chokladsmak. Påminner om en fastare Mars. Den är mäktig och räcker länge, perfekt till kaffet!
NAMN & TILLVERKARE: KNÄCK Hemkokas
PRIS FÖRPACKNING: Cirka 25 kronor/640 g
KCAL/100 G: 580
PROTEIN: 3 g
KOLHYDRATER: 68 g
FETT: 27 g
INNEHÅLL: Ljus sirap, strösocker, vispgrädde, skållad mandel, smör.
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Inga konstigheter, inga tillsatser, bara vanliga råvaror. Trots ett högt socker- och energiinnehåll blir knäcken ändå testets vinnare. Allt socker är ett stort minus.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: Nötig smak, som bränd kola. Julfavoriten som skapar stämning direkt. Bra med tuggmotstånd, även om man gärna behåller sina tänder.