Vegoriket: Byt ut smöret!
Uppdaterad 2014-08-07 | Publicerad 2014-08-06
Mattias Kristiansson bjuder på vegetariska tips och smarriga recept
Visst, du kan steka i mjölkfritt smör och rapsolja, men min favorit är utan tvekan kallpressad kokosolja.
Supernyttigt och jättegott. Passar även kanonbra på mackan.
Pastasås med sparris och rostad fänkål
Den här krämiga pastasåsen är en räddare i nöden när du har ont om tid, eller inte orkar spendera hela kvällen i köket. En riktig tidssparare är att låta fänkålen rosta i ugnen medan du kokar pasta och gör såsen. Superenkelt!
4 portioner
Du behöver:
400 g pasta
2 fänkålsstånd
olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ½ dl havre- eller sojagrädde
1 burk (cirka 330 g)
vit sparris
1 dl finhackad dill
salt
svartpeppar
Gör så här:
1 Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2 Sätt ugnen på 200 grader. Dela fänkåls- stånden i fyra klyftor. Skär bort roten och skär resten i tunna klyftor. Blanda fänkålen med någon matsked olivolja och sprid ut i en ugnsform. Salta, peppra och rosta i ugnen i cirka 10 minuter eller tills den har blivit mjuk och fått färg.
3 Finhacka den gula löken och vitlöksklyftan. Fräs i olivolja tills den mjuknar och får lite färg. Häll av spadet från sparrisen och hacka den grovt. Rör ner med löken och grädden. Låt sjuda i 10 minuter. Mixa nu såsen slät med hjälp av en stavmixer och vänd ner finhackad dill. Smaka av med salt och svartpeppar.
4 Blanda pastan med sparrissåsen och toppa med den rostade fänkålen.
5 Lägg upp på en tallrik och njut!
”Jag rekommenderar en
vegansk kost eftersom du
vaknar upp och mår fantastiskt”
Jennifer Lopez
Visste du att?
Mjölk ger starka ben har alla hört till förbannelse, men du vet väl att växtbaserad mjölk innehåller lika mycket kalcium som komjölk?
Så sluta oroa dig och frossa i mandelmjölk, havremjölk, sojamjölk, hasselnötsmjölk, cashewmjölk och allt annat som finns där ute.
Månadens app: Babycakes
Babycakes är inte bara namnet på det bästa kaféet i New York, utan även namnet på den bästa appen! Babycakes, som serverar goda bakverk fria från ägg, mjölk, gluten, soja och raffinerat socker, delar med sig av recept, videor och intervjuer.
Pris: 28 kronor
Mattias Kristiansson