Asiatiska lax- och räkbollar med ingefärsdip
Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2013-02-20
Trött på att äta samma mat hela tiden? Är du sugen på att prova något nytt? Testa dessa goda asiatiska lax och räkbollar redan ikväll!
4 portioner
Ca 30 min
Laxbollar
400 gram skinnfri laxfilé
150 gram handskalade räkor
1 st ägg
0,5 kruka(or) koriander
2 cm chili
2 st vitlöksklyftor
1 cm ingefära
0,5 st lime
1 tsk salt
2 nypor svartpeppar
1 msk olivolja
Tillbehör
2,5 dl bulgur
1 st broccolihuvud
0,5 st gurka
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
Dipp
2,5 dl matyoghurt
2 cm ingefära, riven
0,5 st lime
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg 400 gram laxfilé, 150 gram räkor, 1 ägg, ½ kruka koriander, 2 cm chili (ta bort frönen), 2 skalade vitlöksklyftor, 1 cm skalad ingefära, saften från ½ lime, 1 tsk salt och 2 nypor peppar i en matberedare. Mixa till en slät konsistens och forma bollar av färsen.
2. Koka ett halvt paket bulgur enligt anvisning på paketet.
3. Hetta upp en panna med 1 msk olivolja och 1 msk smör. Stek laxbollarna på medelvärme så att de får fin färg. Lägg över bollarna i en ugnsform och sätt in i ugnen ca 15 min. Torka ur pannan.
4. Skölj och dela 1 broccolihuvud i små buketter och fräs på dem i lite olivolja i pannan. Salta och peppra.
5. Skala och riv 2 cm ingefära på ett rivjärn och blanda med 2 ½ dl yoghurt..
Pressa i saft från resten av limen. Salta och peppra efter smak.
6. Dela gurkan på mitten och gröp ur det vattniga. Skär den i skivor och blanda med bulgur och broccolibuketterna.
Servera lax- och räkbollarna med bulgursallad och ingefärsyoghurt.
Recept & foto: Mari Bergman/Tastelines Matkasse