Maffiga muffins
Uppdaterad 2019-03-07 | Publicerad 2002-01-20
Veckans kock: Cheryl Lindblad
Baka Sveriges – ja, kanske världens – godaste muffins. Detta bulliga bakverk passar både till lunch och som fika. Cheryl Lindblad, kvinnan bakom succén Muffin Company, delar med sig av sina hemligheter.
Cheryl Lindblad, född i USA, men kom till Sverige som 19-åring, tröttnade på alla svenska dåliga efterapningar av amerikanska bakverk. För nio år sedan förverkligade hon sin dröm.
I dag har drömmen blivit en verklig succé – Muffin Company – som både är ett kafé i Stockholm, och ett koncept. I framtiden kommer vi att kunna köpa Cheryls kvalitétsmuffins på kaféer i hela Sverige, på Ikea och i livsmedelsbutiker.
Receptet bakom succén: att alltid välja de bästa råvarorna.
– För mig är det viktigt att arbeta med utseendet, säger Cheryl. Det ska vattnas i munnen när man ser mina muffins. Och när man biter i dem ska det vara en upplevelse.
Själva kaféet, som ligger i centrala Stockholm, har Cheryl sålt. Johnny Gustafsson och hans sambo Camilla Barklund ville båda byta spår i livet. Johnny var rörmokare och Camilla undersköterska. Men så fick Camilla jobb hos Cheryl och blev hennes elev. I dag är de stolta ägare till kaféet Muffin Company.
Matmuffins med cheddarost
6 stora eller 8 mindre
2 dl polenta (majsmjöl)
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 ägg
2 dl filmjölk eller naturell yoghurt
75 gr smält, avsvalnat smör eller margarin
3 msk honung
1 purjolök, skuren i tunna skivor (ta med det gröna)
1 dl grovhackade gröna oliver
150 gr grovriven cheddarost
1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål och ställ åt sidan.
2. Vispa ägget, blanda i filmjölken och honungen och rör om.
3. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna. Rör ner mjölkblandningen tillsammans med löken, oliverna och osten. Rör om tills smeten är ordentligt blandad och fördela sedan smeten upp till kanten i muffinsformar.
4. Grädda i 200 grader cirka 25–30 minuter och något kortare för mindre muffins.
Ananas/kokos- muffins
6 stora eller 8 mindre
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl strösocker
1 dl kokosflingor
0,5 tesked salt
175 gr smält, avsvalnat smör eller margarin
2 ägg, vispade
1 3/4 dl kokosmjölk
2 dl krossad ananas, väl avrunnen
1. Låt kokosflingorna ligga några minuter i kokosmjölk.
2. Sila och spar kokosmjölken.
3. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa sedan ihop smör, silad kokosmjölk och ägg i en separat skål.
4. Tillsätt de torra ingredienserna, ananasen och rör ihop.
5. Fördela smeten i formar och grädda cirka 30 minuter i 170 grader för stora muffins och något kortare tid för små.
Zucchinimuffins med färskost-
glasyr
6 stora eller 8 mindre
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl strösocker
0,5 tsk salt
175 gram smält, avsvalnat smör eller margarin
2 ägg, vispade
1 dl mjölk
cirka 150 gr finriven zucchini
Rivet skal av 1 citron
Rivet skal av 1 lime
1. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa sedan ihop smör, mjölk och ägg i en separat skål.
2. Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med riven zucchini samt citron- och limeskal.
3. Fördela smeten i formar och grädda cirka 30 minuter i 170 grader för stora muffins och något kortare tid för små.
4. Låt svalna och glasera med färskostglasyr.
Till glasyren:
1. Rör ihop 50 gram Philadelphia cream cheese med 1 matsked smör tills det är mjukt. Blanda i 5 deciliter florsocker samt 1 matsked citronsaft. Krämen skall vara bredbar.
2. Tillsätt lite vatten om det behövs.
3. Garnera gärna med rivet skal av citron eller lime.