Maffiga muffins

Uppdaterad 2019-03-07 | Publicerad 2002-01-20

Veckans kock: Cheryl Lindblad

Baka Sveriges – ja, kanske världens – godaste muffins. Detta bulliga bakverk passar både till lunch och som fika. Cheryl Lindblad, kvinnan bakom succén Muffin Company, delar med sig av sina hemligheter.

Cheryl Lindblad, född i USA, men kom till Sverige som 19-åring, tröttnade på alla svenska dåliga efterapningar av amerikanska bakverk. För nio år sedan förverkligade hon sin dröm.

I dag har drömmen blivit en verklig succé – Muffin Company – som både är ett kafé i Stockholm, och ett koncept. I framtiden kommer vi att kunna köpa Cheryls kvalitétsmuffins på kaféer i hela Sverige, på Ikea och i livsmedelsbutiker.

Receptet bakom succén: att alltid välja de bästa råvarorna.

– För mig är det viktigt att arbeta med utseendet, säger Cheryl. Det ska vattnas i munnen när man ser mina muffins. Och när man biter i dem ska det vara en upplevelse.

Själva kaféet, som ligger i centrala Stockholm, har Cheryl sålt. Johnny Gustafsson och hans sambo Camilla Barklund ville båda byta spår i livet. Johnny var rörmokare och Camilla undersköterska. Men så fick Camilla jobb hos Cheryl och blev hennes elev. I dag är de stolta ägare till kaféet Muffin Company.

Matmuffins med cheddarost

6 stora eller 8 mindre

2 dl polenta (majsmjöl)

1 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 ägg

2 dl filmjölk eller naturell yoghurt

75 gr smält, avsvalnat smör eller margarin

3 msk honung

1 purjolök, skuren i tunna skivor (ta med det gröna)

1 dl grovhackade gröna oliver

150 gr grovriven cheddarost

1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål och ställ åt sidan.

2. Vispa ägget, blanda i filmjölken och honungen och rör om.

3. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna. Rör ner mjölkblandningen tillsammans med löken, oliverna och osten. Rör om tills smeten är ordentligt blandad och fördela sedan smeten upp till kanten i muffinsformar.

4. Grädda i 200 grader cirka 25–30 minuter och något kortare för mindre muffins.

Ananas/kokos- muffins

6 stora eller 8 mindre

6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 dl strösocker

1 dl kokosflingor

0,5 tesked salt

175 gr smält, avsvalnat smör eller margarin

2 ägg, vispade

1 3/4 dl kokosmjölk

2 dl krossad ananas, väl avrunnen

1. Låt kokosflingorna ligga några minuter i kokosmjölk.

2. Sila och spar kokosmjölken.

3. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa sedan ihop smör, silad kokosmjölk och ägg i en separat skål.

4. Tillsätt de torra ingredienserna, ananasen och rör ihop.

5. Fördela smeten i formar och grädda cirka 30 minuter i 170 grader för stora muffins och något kortare tid för små.

Zucchinimuffins med färskost-

glasyr

6 stora eller 8 mindre

6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 dl strösocker

0,5 tsk salt

175 gram smält, avsvalnat smör eller margarin

2 ägg, vispade

1 dl mjölk

cirka 150 gr finriven zucchini

Rivet skal av 1 citron

Rivet skal av 1 lime

1. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa sedan ihop smör, mjölk och ägg i en separat skål.

2. Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med riven zucchini samt citron- och limeskal.

3. Fördela smeten i formar och grädda cirka 30 minuter i 170 grader för stora muffins och något kortare tid för små.

4. Låt svalna och glasera med färskostglasyr.

Till glasyren:

1. Rör ihop 50 gram Philadelphia cream cheese med 1 matsked smör tills det är mjukt. Blanda i 5 deciliter florsocker samt 1 matsked citronsaft. Krämen skall vara bredbar.

2. Tillsätt lite vatten om det behövs.

3. Garnera gärna med rivet skal av citron eller lime.