Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Kaffets dag

”Borde jag sluta äta gluten?”

Uppdaterad 2014-06-11 | Publicerad 2014-06-09

Läsarna frågar hälsoredaktören: Vad är gluten egentligen?

Hej Filippa! Alla mina vänner har slutat äta gluten och jag vet inte om jag ska hänga på denna trend. Vad är gluten egentligen?

/Annika

Hej Annika! Ja det pratas mycket om glutenfri mat i dag. Gluten är proteiner som finns i livsmedel som är framställda av vete, råg, spelt och korn. Det finns i många olika bröd, kex, kakor och pasta. Gluten kan orsaka skador på slemhinnan i tarmen, vilket gör att man inte kan tillgodogöra sig maten på normalt sätt. Symtomen varierar, det kan vara allt från hudproblem, ledvärk, magproblem och trötthet till övervikt och depression. I Sverige har ungefär 1 av 100 glutenintolerans, celiaki, ett tillstånd där kroppen inte alls tål gluten. Detta kan du enkelt testa genom ett blodprov. Vissa läkare tror att de flesta kan vara känsliga mot gluten. Du får helt enkelt själv känna av hur kroppen reagerar! 

Vad vill du veta om kost, träning och hälsa?

Mejla din fråga till Filippa på filippa.salomonsson@aftonbladet.se

Filippa Salomonsson

Följ ämnen i artikeln