Lakritspuck – en miljöskurk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-26

Transport av ”svensk” glass orsakar stora utsläpp

GLASS I STORA LASS Rebecca Cannerfeldt, 24, avnjuter en Lakritspuck utanför Gröna Lund i Stockholm. Att glassen har tillverkats i och transporterats hit ända från Portugal hade hon ingen aning om. ”Det känns lite onödigt faktiskt”, säger hon.

Sugen på en Lakritspuck?

Ta Piggelin i stället.

Den orsakar mycket mindre utsläpp av koldioxid.

Sveriges största glassbolag heter GB Glace. Men det är inte särskilt svenskt. Bolaget ägs av den brittisk-holländska koncernen Unilever och många av glasspinnarna körs hit från olika länder i Europa.

På glassarna står inte var de är tillverkade. Men tidningen Metro har tagit fram en lista med ursprungsland för bolagets glasspinnar.

När glassarna spottats fram i fabrikerna skickas de med lastbil till Sverige. På vägen hit släpper lastbilarna ut koldioxid.

Aftonbladet har beräknat utsläppet per glass. Det blir olika stort beroende på hur mycket glassen väger och hur långt den skickats.

Sju gånger värre

Värstingen är Lakritspuck. Den tillverkades tidigare i Flen, men produceras nu i Portugal:

– Vår enda möjlighet att göra Lakritspuck var att ha tillverkningen i Portugal. Annars hade det kostat hur mycket som helst, säger Unilevers tekniska chef Marie Rydén till Metro.

Transporterna av Lakritspuck orsakar sju gånger mer koldioxid än Piggelin, som produceras i Sverige.

Lars Adgård, vd för Frigoscandia Distribution som fraktar glassar åt GB Glace, menar att Unilever skulle kunna beställa tågtransport i stället för lastbilsfrakt:

– Kunden väljer. Det finns enorma möjligheter, säger Adgård.

Tåg bra – i Sverige

Elektriciteten till tågen på kontinenten kommer ofta från kolkraftverk. Att frakta med tåg i stället för lastbil innebär att utsläppen halveras. I Sverige däremot skulle tågtransporter sänka utsläppen enormt, från 50 gram till 0,003 gram per tonkilometer.

Andra glassar som tillverkas i utlandet är Ben & Jerry’s (Holland), Häagen-Dazs (Frankrike) och Hemglass (Danmark), uppger Metro.