Mycket vatten i frysta fiskfiléer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-08

En tredjedel av vikten kan vara vanligt vatten

Två delar fisk, en del vatten.

Så lite fisk kan den frysta fisken innehålla.

Det rapporterar Göteborgsposten som har testat 14 olika sorters frysta fiskförpackningar.

Fryst fisk pumpas med vatten, rapporterar Göteborgsposten som köpte in 14 förpackningar med frysta fiskfiléer av olika märken till ett konsumenttest.

Fisken vägdes innan den tinade. När den vägdes efter tining hade vikten minskat. I åtta fall minskade filéernas vikt med mer än 16 procent.

Från 43 till 61 kronor

I ett fall minskade vikten med så mycket som cirka 30 procent. Det innebar att kilopriset för Möller's sejfilet ökade från 43 kronor i fryst skick – till 61:43 kronor när den var upptinad.

– Producenten i Kina säger att det är cirka 15 procent i dropptapp, från frusen till tinad. Det här är ju en väldigt billig fisk, men det är inte okej att så mycket försvinner som i ert test, säger Anders Bock på CM Food som producerar Möller's sejfilet till GP.

Även torskfilén från Findus minskade med nästan 30 procent i vikt. En viktminskning som innebar att kilopriset ökade från 145 kronor i fryst skick till nästan 200 kronor när den var tinad.

Den Kina-odlade fisken Tilapia och flundrafiléerna av märket Eldorado gav enligt Göteborgsposten minst svinn i testet.

Vattnet ska anges

Hur mycket av innehållet i den frysta fisken som maximalt får försvinna är inte reglerat i Sverige. Däremot finns det regler för märkning. Regler som gäller alla livsmedel som är färdigförpackade.

I testet var det endast Alaska Pollock från Royal Greenland som ordet "vatten" fanns med i ingrediensförteckningen, skriver GP.

– Tillfört vatten ska anges om det utgör mer än fem procent. Annars skulle man kunna hävda att märkningen är vilseledande, säger Lena Jansson på Livsmedelsverkets tillsynsavdelning till tidningen.

Föreläggande eller saluförbud

Livsmedelsverket ansvarar dock inte för märkningskontrollen, utan det gör varje miljö- och hälsoskyddsförvaltning i respektive kommun göra.

– Är varan felmärkt får den inte säljas. Då får företaget se till så att de skriver rätt nettovikt. Om de inte följer detta kan det bli aktuellt med ett föreläggande eller ett saluförbud, säger Fredrik Karner, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Göteborg.

Fredrik Karner vill inte kommentera resultaten i GP:s mätning, eftersom testerna inte är gjorda på ett laboratorium. Får de in klagomål från konsumenter kan miljöförvaltningen dock ta egna prover eller kontakta det aktuella företaget.