3 Snabba trerätters
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-07
Till dejten, familjen och kompisarna
Fest för dejten, familjen och kompisarna.
Med de här meny-förslagen tar det inte mer än 45 minuter att trolla fram en trerätters.
Först dejten: Visst vill man impa på dejten men inte lägga ner för mycket för då kan det bli för pretentiöst. Den här menyn är både lättlagad och imponerande utan att det blir för mycket.
Meny
Förrätt: Sallad med fikon, buffelmozzarella och parmaskinka.
?Huvudrätt: Ugnsstekt lax med fetaost och paprikatäcke.
Dessert: Hallonsorbet i mousserande vin.
Sallad med fikon, buffelmozzarella och parmaskina
2 portioner. Tar 5 minuter. Svårighetsgrad: Lätt
Satsa på en riktig buffelmozzarella från välsorterad butik och känn skillnaden. Hittar du inte det går det självklart bra med vanlig mozzarella.
Du behöver:
1 näve ruccolasallad
1 klump buffelmozzarella
4 skivor parmaskinka
1 fikon
Krämig balsamico, t ex Zetas Crema di balsamico
1 msk olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Skölj och torka ruccolasalladen och fördela på två tallrikar.
2. Skiva osten och lägg på tillsammans med skinkskivorna.
3. Dela fikonet i klyftor och fördela dem på tallrikarna. Droppa på en gnutta olivolja och ringla över lite krämig balsamico. Salta, peppra och servera.
Lax med fetaost och paprikatäcke
Två portioner. Tar 20 minuter. Svårighetsgrad: Lätt
Supersnabb och god middag som även nybörjare i köket klarar av.
Du behöver:
2 bitar laxfilé, 150 g styck
1 msk olivolja
75 g grillad strimlad paprika i olja, Zeta (en halv burk)
100 g smulad fetaost
Flingsalt
Nymald svartpeppar
TILLBEHÖR:
2 portioner couscous
1/2 pressad citron
2 msk mynta, hackad
Lite olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
Någon grön grönsak, t ex gröna bönor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Droppa lite olja i en ugnsfast form och lägg i laxfilébitarna med skinnsidan ner. Salta och peppra.
2. Rör ihop de rostade paprikastrimlorna med lite av oljan från burken samt fetaosten. Fördela det på laxfilébitarna och baka i ugnen cirka 15–20 minuter.
3. Tillaga under tiden couscousen enligt paketet och pressa i saften av en halv citron. Rör i 1 msk olivolja och lite hackad mynta. Bjud lättkokta gröna bönor eller annan grön grönsak till.
Hallonsorbet i mousserande vin
2 portioner l?Tar cirka 5 minuter l?Svårighetsgrad: Lätt
Enklare och fräschare dessert är svårt att hitta.
Ingredienser:
2 kulor färdig sorbet av hallon
Ca 3–4 dl kallt torrt mousserande vin
Gör så här:
1. Lägg en kula sorbet i botten på två vida glas, till exempel vinglas.
2. Fyll upp med mousserande vin och servera direkt.
Text: Liselotte Forslin Foto: Emma Matsson