Gladys läckra schlagermat
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-21
Recept: Gladys del Pilar
Foto: Marco Gustafsson
Glaserade revbensspjäll
4 portioner
16 st kamben
Marinad:
1 dl kikomansoja
1 dl sesamolja
1 dl sweetchilisås
1 dl mörk sirap
1 vitlök
5 cm ingefära
Gör så här:
1. Grovhacka vitlöken och ingefäran. Lägg i mixer.
2. Blanda marinadens resterande ingredienser och lägg i mixern.
3. Mixa till en jämn smet och häll över i en skål.
4. Separera spjällen. Lägg på en plåt och häll över marinaden. Spara 1 dl till topping.
5. Tillaga i 40 minuter i 225 grader.
6. Ta ut de färdiga spjällen och placera på fat. Strimla över resten av marinaden och toppa med finhackad vårlök och sesamfrön.
Sjögräspanerad tonfisk
4 portioner
400 g halstrad tonfisk
1 burk mishima
1 knippe vårlök
Sås:
1 dl yakitorisås
2 msk ketjapmaniessås
Gör så här:
1. Dela tonfisken till stänger. De ska vara 2 cm breda.
2. Panera stängerna med mishima. De ska bli täckta.
3. Stek tonfisken lätt på varje sida i rapsolja. De ska vara aningen råa i mitten.
4. Skär stängerna i småbitar och placera på ett fat.
5. Blanda såsens ingredienser och ringla över bitarna.
6. Garnera med vårlök.
Kimchirullader
ci 4 portioner
300 g entrecôte
1 burk kimchi (marinerad kål)
1 dl ostronsås
Gör så här:
1. Putsa köttet från fett och skär i stora bitar. Banka delarna platta.
2. Hacka kimchi och lägg en nypa i början av en köttdel.
3. Rulla ihop till en rullad och placera i en form. Gör så med alla köttdelar.
4. Ringla ostronsås över rulladerna och tillaga i ugnen cirka 20 min i 200 grader.
Rispappersrullar med örter
4 portioner
10 rispapper
Grovt hackad koriander
Mynta
Friterad tofu
Skivade morötter
Grovt hackad vårlök
Sås:
5 msk fisksås
3 msk sesamolja
2 msk chiliolja
4 msk risvinäger
2 msk kikomansoja
1 msk sesamfrön
Gör så här:
1. Blötlägg rispapper i ljummet vatten.
2. Plocka av bladen från myntan. Lägg mynta, koriander, morötter och vårlök i egna skålar.
3. Stek tofun i cirka 6 min. Finhacka och lägg i en skål.
4. Lägg ett rispapper på en kökshandduk. Placera ingredienser i mitten av rispappret. Vik som ett kuvert och rulla till en risrulle.
5. Blanda såsens ingredienser och servera med rullarna.
Gladys chilisallad
4 portioner
20 st chalottenlökar
10 st körsbärstomater
2 pkt okra
2 pkt sockerärtor
2 st chilifrukter
1 vitlök
1 knippe vårlök
3 msk sesamolja
3 msk fisksås
Gör så här:
1. Skala chalottenlökarna och finhacka vitlöken. Fräs 3–4 min i panna med sesamolja.
2. Tillsätt sockerärtorna.
3. Hacka chilin. Blanda i pannan. Tillsätt fisksås och fräs 3 min.
4. Dela okran i tre delar. Blanda i pannan och fräs 1 min.
5. Halvera tomaterna. Blanda snabbt i pannan.
6. Häll över till en skål. Toppa med grovt hackad vårlök.
Banansnacks
5 st matbananer
5 dl rapsolja
Kryddblandning:
1 msk torkad vitlök
1 msk dragon
1/2 msk salt
1/2 msk peppar
1 msk korianderfrön
Gör så här:
1. Skär bort det gröna skalet på bananerna. Skiva bananerna med en osthyvel.
2. Häll olja i en stekpanna och fritera bananerna gyllengula.
3. Mortla alla kryddor förutom saltet. Blanda och strö kryddorna över bananerna.