Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Mästerkocksfinalisten Lotta skippar påskbord: Ät ute

Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2018-03-26

Skippa tiorätters buffé på ditt påskbord och satsa istället på Lottas påskmat över öppen eld.

Lotta Öström från Sverige mästerkock skippar påskbord.
Hon satsar istället på mat över öppen eld i påsk:
– Vi brukar fokusera på att umgås kring brasan och laga mat.

Lotta Öström kom på en fjärde plats i TV4:s program Sveriges mästerkock men vann tittarnas hjärtan redan under uttagningen när Leif Mannerström knackade på hennes dörr.

Kalixbon är tillbaka på hemorten och sina rötter. Det märks inte minst till påsk.

– Vi är ofta ute i stugan och grillar något ute. Vi kör inget traditionellt påskbord med pajer och skinka utan brukar fokusera på att umgås kring brasan och laga mat, säger hon.

Kyckling- och tomatsoppa över eld.

Lagar allt över öppen eld

Lotta grilla alltifrån fläskkotletter till älgkött och kyckling. Hennes bästa vän är en stor stekhäll som hon både använder för att laga maten från grunden men också värma på förberedd mat över öppen eld.

– Du kan antingen laga hela rätten ute, steka potatis eller förereda hemma och ställa en folieform på hällen och värma maten. Du kan även göra grönsaksknyten i folieform och ställa på grillen.

Eller varför inte testa Lottas härliga soppa?

– En värmande soppa är alltid gott efter en lång utedag. Den passar lika bra till vardag som till fest. Här en härlig currydoftande tomat och kycklingsoppa med en len basilikakräm. Vill du ha den vegetarisk så är det bara att plocka bort kycklingen, tipsar Lotta.

Lotta Öströms tomat- och kycklingsoppa går lika bra att tillaga ute över öppen eld.

Lottas currydoftande tomat- och kycklingsoppa

4 portioner

Ingredienser

1 klick smör

2 stora kycklingfiléer

15 körsbärs- eller cocktailtomater

2 syrliga äpplen

1 grön zuccini á 200 gram

1 gul lök

1 halv solovitlök

1 burk finkrossade tomater

1,5 matsked tomatpuré

1,5 tesked curry

1 skvätt olja

5 deciliter vatten

1 tärning grönsaksbuljong

Salt och peppar

Basilikakräm:

2 deciliter crème fraiche

1 matsked färsk hakad basilika

1 tesked honung

1 nypa havssalt

Gör så här:

  1. Börja med att strimla kycklingen och bryn den lätt i lite smör. Salta och peppra och ställ åt sidan.
  2. Hacka vitlöken och löken fint. Hacka zucchinin och äpplena i lika stora bitar. Stek löken och äpplen lätt i lite olja och strö över curryn och rör om. Tillsätt zucchinin, körsbärstomaterna och tomatpurén. Häll i de krossade tomaterna, vattnet och buljongtärningen. Vänd ner den stekta kycklingen. Låt puttra 15 min. Smaka av med mer curry och tomatpuré.
  3. Under tiden det puttrar passar det bra att göra basilikacremen. Mixa ihop crème fraichen med basilikan med en stavmixer och tillsätt honungen och flingsaltet.
  4. Servera soppan med en klick basilikakräm och ett gott bröd. Smaklig spis.