Timjanjärpar med sommarvitkål och äpple
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-09
4 personer
500 g blandfärs
3 skivor färskt vitt bröd
1½ dl mjölk
1 ägg
½-1 msk torkad timjan
1 finhackad gul lök
Salt och peppar
1 sommarkålhuvud
2 äpplen
2 msk ljus sirap
½ msk ättika
1 dl äpplejuice
3 dl grädde
hackad persilja
nypotatis
1. Skär bort kanterna på brödet, blanda med mjölk, ägg, timjan och lök i en bunke. Blanda i färsen och salta och peppra. Låt smeten vila 10 minuter innan stekning.
2. Skär vitkålen i grova bitar,bryn i smör och olja, häll på sirap, ättika, äpplejuice och grädden. Låt koka ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
3. Smaksätt ev med lite mer ättika och sirap.
4 Innan servering: skär äpplena i klyftor och blanda ner i koket. Avsluta med hackad persilja.
5.Forma järpar och stek i smör och olja.
Stek järparna gyllenbruna runt om, lägg ner i vitkålkoket och låt de koka färdigt.
Serveras i gryta