Heta spjäll
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-16
Prova dig fram till hur mycket pepparstyrka du tål – den här varianten blir ”medelhet”.
Ingredienser
1 kg tjocka revbensspjäll
Marinad
1 msk sesamolja
1 tsk färsk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk soja
1 msk matlagningsvin
1/2 tsk salt
1/2 tsk mald kryddnejlika
1/2 tsk mald kanel
1 msk sambal oelek eller motsvarande stark pepparsås
1 msk honung
Garnering
Lägg på citroner eller lime och färsk koriander, eller persilja
Så här gör du:
1. Blanda marinaden av olja, ingefära, vitlök, soja, vin, salt, nejlika, kanel, sambal oelek och honung.
2. Stoppa spjällbitarna i en plastpåse.
3. Häll på marinaden och se till att den täcker allt kött.
4. Ställ köttet i kylskåpet i minst tre timmar. Har du tid så blir det allra godast om spjällen får marinera ett dygn.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Lägg kött och marinad i en ugnsäker form och stoppa in det hela i ugnen.
7. Stek i 60–90 minuter, vänd och pensla bitarna ofta.
8. Servera med strimlat skal och klyftor av citron eller lime. Har du färsk koriander eller persilja är det också fint som garnering.