Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Har receptet på framgång

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-25

Kocken bakom Googles miljarder

LONDON. Man kan inte jobba på tom mage.

Så resonerade de två studenterna som satt i ett garage och skapade världens största sökmotor.

Nu är Googles grundare miljardärer.

Tack vare – sin kock.

Smaklig Personalpolitik Charlie Ayers mat skulle få Googles anställda att trivas. I dag har ”Googleplex” 150 kockar, biljardbord, två pooler, spelhall och beachvolleybollplan. ”Jag undrar fortfarande hur de får något jobb gjort”, säger Ayers.

Sergey Brin och Larry Page resonerade att deras dataingenjörer skulle arbeta bättre och längre dagar om de var mätta och nöjda.

De hade rätt.

”Ät dig smart”

I dag använder 60 procent av alla internetanvändare sökmotorn Google och företaget är värt dubbelt så mycket som Coca cola.

I boken ”Eat yourself smart” berättar kocken Charlie Ayers, 42, hur han hjälpte Googles anställda att nå framgång genom sin matlagning.

Han anlitades 1998, några månader efter att Page och Brin, båda 34 i dag, börjat sitt arbete i ett garage nära Stanford university.

– De sa att de aldrig tänkte ta betalt för mat någonsin och jag sa att de var helt galna. De ville att jag skulle skapa en atmosfär där folk ville komma in supertidigt och stanna till supersent, säger han i Daily Telegraph.

Gratis mat och dryck

Ayers byggde upp en passande matkultur för datanördarna med fri öl och rom (!), stora grillfester och lockande frukostar. Han fick dem att börja äta hälsosamt. Pizza byttes mot sushi, som fick dem att bli ännu smartare, menar Ayers.

Hans koncept växte till 150 kockar som varje dag serverar 7 000 portioner per dag till 5 000 anställda på Googles högkvarter i Kalifornien.