Mat från Balkan – Jovan Radomirs bästa recept
Uppdaterad 2020-06-12 | Publicerad 2020-06-10
Fyllda paprikor, krämig ajvar och sarma. Maten från Balkan är rustik och smakrik. I sin bok ”Mitt Balkan” berättar Jovan Radomir om folket, gästfriheten och maten från barndomen och regionen. Här bjuder han på tre recept ur boken.
Programledaren Jovan Radomir föddes i Jugoslavien, i dag är området uppdelat i flera olika länder. I sin bok Mitt Balkan berättar Jovan Radomir om folket som bor här, maten som är så viktig för kulturen och om gäsfriheten som inte är en myt.
Här delar han också med sig av flera härliga recept med mat från barndomen och mat som är typisk för regionen.
Ajvar
Den kryddiga paprikaröran passar till det mesta och blir ännu godare om man gör den själv
Fyllda paprikor
Fyll med läckert kryddad färs och toppa med crème fraiche.
<div data-tipser-pid="5b9902249d25801e7819819a" data-tipser-view="compact"></div>
Sarma
Kåldolmar fyllda med färs smaksatt med rökt bog och sidfläsk.
Jovan Radomir med sin bok Mitt Balkan, Ordalaget förlag.