Läsarnas bästa och läckraste grilltips
Uppdaterad 2019-04-26 | Publicerad 2002-06-18
Rädd för att bjuda på tråkig midsommarmat?
Smaka på den här: Torskfilé med getost eller limemarinerad skinka...
Blir du sugen?
Här är läsarnas bästa tips på hur du livar upp sommarfesten med goda grillrecept.
Låt dig inspireras och skicka gärna in dina egna favoriter. Tävlingen pågår hela sommaren och varje söndag får du chansen att vinna läckra grillsåser från Slotts.
Potatis i folie
Skär några potatisar (ca 3) i klyftor
Salta och peppra dem
Lägg dessa i folie
Pressa ner några klyftor vitlök
En klick margarin eller liknande kanske mindre fett
Lite rödlök
Vik ihop foliet
Lägg på grillen (inte det varmaste stället) ca 30-40 minuter
Servera med fisk eller kött eller något annat gott.
Tips från: Manal Alsaksak
------------------------------------------
Curry-kokosmarinad
Gör en marinad av kokosmjölk, grön curry, creme fraich och kryddor (s&p, färska hackade örter, tex basilika, timjan, oregano).
Där går att marinera rubb som stubb i!
Tex kycklingfile, fläskkarre, grönsaksspett, ja allt möjligt!!! Supergott!!!
Tips från: Åsa Eriksson
---------------------------------------------------------
Blanda kött, grönsaker och frukt
Eftersom jag är en riktig frukt-o-grönsakoman älskar jag att grilla ananas och andra frukter och grönsaker, brukar ofta göra grillspett där jag blandar
kött, grönsaker, frukt. Till det serverar jag olika kalla såser såsom, salsa, tzatziki, creme fraiche röror o dyl.
En god sallad till det och potatishalvor i ugn brukar vara en riktig höjdare.
Som efterrätt blandar jag gärna till en fruktsallad och serverar vaniljvisp till det.
Eftersom jag är en viktväktare blir detta en god och smal variant.
Tips från: Yvonne Nilsson
---------------------------------------------------------
Fajitas med soltorkade tomater
Börja med att värma fajitas eller tortillas på grillen, bred på ett generöst lager med soltorkade tomater och vitlökssmör, serveras varma.
Lägg på foliepaket med lax, örter, grönsaker, purjolök och en god mögelost/ost på toppen, servera med färskpotatis och olika kalla/varma röror.
Avsluta med "dessertpaket" som läggs på grillen, jordgubbar och gärna tropiska frukter, strö över cocos, droppa lite Amaretto/Cointreau över och toppa med äkta bitar choklad.
Gott, enkelt och du får tid att umgås med dina vänner och bekanta medan maten sköter sig själv.
Tips från: Ulrica Öhman
---------------------------------------------------------
Gorgonzolafylld fläskkotlett
Enkelt, gott och lättlagat.
Grillad tjock fläskkotlett som fått en ficka och fyllts med gorgonzola.
Till detta serveras ugnsbakade potatisklyftor och en god sås med kall
gräddfil och ketchup.
Avsluta med likörmarinerade jordgubbar och lättvispad grädde.
Enklast är ofta bäst
Tips från: Rolf Lännerberg
----------------------------------------------------------------------------
Marinad till både kyckling och biff
2-3 virlökar
1-2 flaskor lättöl
2 skedar dijonsenap
2 skedar rinnande honung
salt
peppar
timjan/rosmarin/oregano
några skvättar soja och tabasco.
Balsamvinäger går också bra att ha i.
Låt stå över natten eller några timmar innan grillning, låt rinna av på
hushållspapper eller liknande innan den läggs på grillen.
MUMS!
Tips från: Eva Karlson
----------------------------------------------------------------------------
Dressing på fetaost
Helstekt fläskfile i honungsmarinad, med massor av fräscha grönsaker som
också grillas. Råstekt potatis och en sommarfräsch dressing med fetaost,
vitlök, gräddfil och kryddor.
Tips från: Helene Gingdal
----------------------------------------------------------------------------
Köttbullar av blandfärs
En del lammfärs en del fläskkött en del nötkött.
Salta,peppra blanda i en tsk bikarbonat med några droppar citron. Stött lite
vitlök i en mortel och blanda i färsen.
Låt kött blandningen stå i några timmar eller i kylen över natten.
Forma medel stora köttbullar fast långa och smala .
Grilla och servera med potatis sallad, ris eller potatis mos.
Tips från: Magadalena Manea
----------------------------------------------------------------------------
Limemarinerad skinka
Tunna skivor av skinka som grillas marinerade med lime, med en kall sås som
består av rivna äpplen,curry,rödlök, creme fraiche och till det couscous med
saften av en lime pressad i. mums filibabba!
Tips från: Ulrika Lindegren
----------------------------------------------------------------------------
Fisk och sparris
Halstra någon fin fiskbit, grilla sparris, gör en folie packning med potatis,
paprika & rädisor salta & peppra släng på en stor klick smör. Grilla och ha
kul i glada vänners lag.
+ Gott kallt vitt vin.
Tips från: Lars Grusell
----------------------------------------------------------------------------
Köttfärsbiffar på grillspett
Det vi älskar att grilla är köttfärsbiffar på grillspett. Jag blandar
köttfärs med strömjöl och mjölk. Sedan kryddar jag med massor av Soja, lite
kalvfond, vitlök, ev riven lök, chilipulver, cayennepeppar, paprikakrydda
lite oregano.
Forma till avlånga biffar på blötta spett och grilla. Tillbehör på grillen
är Fetaost i folie med strimlad paprika och lite olivolja. Servera
klyftpotatis och tzatziki till. MUMS!
Tips från: Pernilla Johansson
----------------------------------------------------------------------------
Blandade grillspett
Grillspett med en salig blandning! Då finns det alltid något som alla
gillar. Heta korvar, blandat kött och alla grönsaker man kan tänka sig. Allt
marinerat ordentligt i en blandning av thai chilli sauce, olivolja, soya,
tomatpuré, vitlök, salt&peppar och div örtkryddor. Kompletteras med
färskpotatisspett. Nästan färdigkokt potatis, kryddad med smör, salt och
vitlök&örtkryddor satta på spett. Och till detta en riktigt vitlöksstark
tsatsiki och mängder av rött vin eller riktigt kall öl.
Tips från: Lena Wesslund
----------------------------------------------------------------------------
Majskolvar och fläskfilé
Grillade majskolvar och en helgrillad fläskfilé ligger högt på listan, en
stark marinad med färsk chili som får dra över natten brukar sätta
smaklökarna till rätta. Men dock viktigast är att man har tillräckligt med
kall öl och trevliga vänner med runt grillen.
Tips från: Björn Gunnelöf
----------------------------------------------------------------------------
Bananbitar med bacon
En bananbit som man rullar in i en baconskiva. Stick in en tandpetare så att
den håller ihop! SMASKIGT!!
Tips från: Maria Johansson
----------------------------------------------------------------------------
Marinad med tabasco och dragon
Lägg fläskfilèn i hemmagjord marinad som är gjord på olja, soja, vitlök, gul
lök, tomatpure, lite vinäger, tabasco, salt peppar, dragon och
grillkrydda. Blanda ihop allt i en skål och häll över den sedan i en
plastpåse tillsammans med fläskfilen och låt den ligga i kylen över natten.
Lägg den sedan på grillen.
Grilla tomater, färska champinjoner, honungs glaserad lök i små olika
foliepaket.
Servera det med en kall och härlig hemmagjord potatissallad och ett gott
vin.
Tips från: Malin Strömqvist
----------------------------------------------------------------------------
Kall sås på creme fraiche, vitlök och sweetchili
Att till kött och den bakade potatisen servera den godaste, somrigaste kalla
sås som du lätt fixar snabbt utan krångel. Du tar en burk lätt creme fraiche
och pressar i ca 2 klyftor vitlök, peppar, salt och sweetchili sås efter
hetta och behag. Hacka ner tomat, gurka, lök, paprika eller vad kylen har att erbjuda.
Redo att serveras!
Tips från: Lindha Hjärtåker
(Obs recepten är inte testade av Aftonbladet)