Hur gör man en bra pajdeg?
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-12
Hur gör man en fast och bra pajdeg som inte smular?
Och har du recept på någon god fruktpaj?
Mvh Stefan
Hej Stefan!
Här kommer ett recept på frukt- eller bärpaj som jag tycker funkar. Testa med rabarber eller nektariner som fyllning.
Vänliga hälsningar,
Jon Hansson
Du behöver:
3 dl vetemjöl
1 msk socker
0,5 krm salt
125 g smör
2–3 msk kallt vatten
Fyllningen:
4–5 nektariner eller 300 g rabarber
0,5–1 dl socker (den större mängden till rabarber)
1 tsk potatismjöl
Gör så här:
1. Du kan göra degen i matberedare men jag tycker att det går lika enkelt för hand – och då slipper du disk.
2. Lägg mjöl, socker och salt i en hög på arbetsbordet. Skär smöret i bitar och lägg ovanpå. Hacka ihop till en smulig massa med en kniv.
3. Fös ihop igen och gör en liten grop på toppen. Häll i vattnet och knåda snabbt ihop till en smidig deg. Plasta och lägg i kylen 30 minuter.
4. Värm ugnen till 225 grader.
5. Tryck ut degen i en pajform (24 cm diameter). Klä kanterna med dubbelvikt aluminiumfolie så glider inte degen ner. Grädda 10 minuter i ugnen.
6. Rör ihop fyllningen i en skål under tiden.
7. Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen och baka ytterligare 15–20 minuter i ugnen.