Sous vide – så funkar det
Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2020-03-19
Sous vide blir allt mer populärt i hemmaköken. Sous vide betyder att man kokar vakuumförpackad mat långsamt i exakt temperatur vilket ger ett saftigt och smakrikt resultat. Så här fungerar det.
Sous vide kommer från Frankrike och betyder ”under vakuum”, råvarorna tillagas utan luft. Länge har tekniken endast använts på restauranger men allt eftersom kommer det sous vide-kokare även för hemmaköket.
Maten man vill laga läggs i en plastpåse med till exempel kryddor eller marinad. En vaccummaskin suger ut luften ur påsen och försluter den med värme. Påsen läggs sedan i vattnet som värmts upp av en cirkulator. Cirkulatorn håller exakt inställd temperatur på vattnet och får det att cirkulera.
Maten tillagas långsamt under en längre tid, på exakt samma temperatur och under vakuumtryck. Resultatet blir perfekt varje gång.
Kött blir mörare och grönsaker behåller sina goda smak och vitaminer eftersom inget försvinner ut i kokvattnet. Vakuumet gör också att fett och kryddor tränger in bättre.
Det här kan du till exempel laga:
- Kött och fågel går utmärkt att laga, inget blir bränt, för rått eller torrt. Resultatet blir exakt som du vill ha det.
- Grönsaker behåller smak och vitaminer och blir aldrig överkokta.
- Ägg och fisk som är temperaturkänsliga är lätta att få helt perfekta.
- Såser fungerar också bra i sous vide, smakerna behålls och inget ångar bort.
3 smarta tips
- Vakuumförpackningen gör att inget syre kommer åt råvaran. Hållbarheten blir då mycket längre eftersom syre oftast är det som snabbast bryter ner våra råvaror. Alltså kan du vakuumförpacka maten du har i kylskåpet för längre hållbarhet.
- Möra köttet med vakuum. Kött kan med fördel vakuumförpackas några dagar innan det ska tillagas, då blir det mört och fint.
- Var försiktig när du lägger i maten så det inte hamnar kladd på kanten där plasten ska förslutas, det kan bli svårt att få det helt tätt då.