Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Chokladmuffins dag

Mathias Pilblad:

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-01-04

Stämningen gör att man uppskattar mat

Mathias gillar att bjuda sina kära på citron

 Kocken Mathias Pilblad tycker inte att det är nån mening alls att krångla till romantisk mat. Magnus menar att många säger ”skaldjur, hel hummer, ååh vad gott och romantiskt”. Men innerst inne tänker många ”shit – vad ska jag göra med den här?”

– Ingen vet hur man äter krabba, då blir det väldigt konstigt.

Mathias tycker att många restaurangers överambition drabbar matgästen.

– Ett tag gjorde alla långa girlanger av rättika och morot. Hur äter man det? Man känner sig ju bara fånig, särskilt om man är på date.

– Stämningen gör att man uppskattar mat – inte dyraste vinet eller picknickset för 1 000 spänn.
En briljant dessert är alltid bra

Bäst blir det när just stämningen får vara det centrala. Men maten är viktig även om stämningen är väldigt god.

– Säga vad man vill om mat och dryck, men det måste gå ihop – en isad vodka och chèvreost är skitmaxat.

– Och citron! Jag älskar smaken, utseendet och möjligheterna med citron i mat och dryck – både som citronjuice och till gin är det oslagbart.

Men det finns inga säkra kort som går hem hos alla – allt hänger på personligheten.

– Är det stockholmstjejen som ofta lunchar ute gillar hon något åt ceasarsalladhållet. Bjuder man förortstjejen på pata negra undrar hon vad jag är för sniken typ som bjuder på så tunn skinka.

FAKTA/ Mathias Pilblad

Ålder: 26 år.

Yrke: Kock på SE-banken i Stockholm, landslagskock.

Undviker:

Älskar: Anklever, citronjuice, citroner.

Civilstånd: Sambo.

Mathias

romantikrecept:

Citron till allt

Citronaioli kan man äta till vad som helst.

Blanda med stil

En isad vodka och chèvreost är en hit.