Äntligen dags för julgodis!
Uppdaterad 2018-12-11 | Publicerad 2005-11-28
Finns det något mysigare julpyssel än att laga sin egen knäck och kola?
Här är fem smarriga recept.
Text: Maria Öhrn
Foto: Fredrik Reuterhäll
Knäck
Cirka 30 stycken mumsiga knäckar. Använd gärna en termometer när du kokar smeten.
Ingredienser
25 g sötmandel
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
Tillagning
1. Skålla, skala och hacka mandeln.
2. Koka vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull på medelvarm platta. Rör om i smeten då och då och placera under tiden knäckformar på en bricka.
3. När knäckmassan når 122 grader eller håller för starkt kulprov (se info om kulprov här nedanför) blandar du ner mandeln och drar kastrullen från plattan.
4. Klicka ut knäcken i formarna och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp.
För att kolla om knäcken är färdig droppar du lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Blir kulan hård håller den starkt kulprov.
Mintkyssar
Blir 30 stycken
Kanel- och kardemummatryffel
Blir 20–25 tryfflar
Chokladkola
Blir cirka 53 kolor
Förvara i kylskåp
Gräddkola med jordnötter
Blir cirka 40 kolor