Rödkål
Uppdaterad 2017-12-04 | Publicerad 2002-12-16
Ingredienser
1/2 huvud rödkål, drygt 1 kg
2 lökar
3 äpplen
2 msk smör eller margarin
0,5 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk malda nejlikor
4 msk sirap
3 msk vinäger
2 dl skinkspad
eller stark
buljong
salt
Så här gör du:
1. Skär bort rotstocken på kålhuvudet och ta bort fula blad. Skär kålen
i tunn strimlor.
2. Skala lökarna och skiva tunt.
3. Skala äpplena och skär bort kärnhusen . Skiva sedan äpplet i tunna klyftor.
4. Smält smöret/margarinet i en stor kastrull eller gryta och fräs kålen, löken, äpplena och kryddorna några minuter på medelvärme.
5. Dra ner värmen och häll i vinägern, sirapen och skinkspadet/buljongen. Låt puttra under lock på låg värme i 45 minuter.
6. Smaka av med mer ättika och lite salt.
7. Servera till skinka eller revbensspjäll.
Tips
Sätt smak på rödkålen med 4 msk koncentrerad svartvinbärssaft.
Du kan byta ut eller komplettera mangon med färsk ananas eller blodapelsin.
Huvudsaken är att det är riktigt syrlig frukt.