Rosé är alltid rätt
Uppdaterad 2011-06-09 | Publicerad 2011-06-08
5 fina tips på sommarens snyggaste dryck.
Till sallad, kyckling eller fisk - rosévinet är perfekt som svalkande dryck till sommarmaten. Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin har testat och satt betyg. Mycket nöje!
Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo (2242) Italien, 750 ml, 79 kronor
Doften präglas av hallon, färska örter, druvskal och körsbär. Smaken är intensiv och balanserad med lite kärv framtoning, hallon och jordgubbar samsas med vinbär och bitterhet. Trevligt och mycket matvänligt, till fullo gjort av druvan montepulciano från distriktet Abruzzos vinodlingar längs med Adriatiska havet. Fynd!
Rotari Rosé (7701) Italien, 750 ml, 99 kronor
Mycket lättsamt, aptitretande och välgjort mousserande med ljust laxrosa färg. Jordgubbar, hallongodis, röda vinbär, nougat och viss vanilj möts upp av angenäm bitterhet i eftersmaken. Ett seriöst vin - mycket läckert och strukturerat. Gjort av mestadels pinot noir och en fjärdedel chardonnay, druvor som skördats från vinhusets främsta vingårdslägen. Rotari Rosé har legat på sin jästfällning i tre år innan försäljning, något som påverkat karaktären till att bli både kraftfull och balanserad.
Mulderbosch Rosé (6077) Sydafrika, 750 ml, 79 kronor
Bra köp! Mycket trevligt rosévin med fräsch syra och balans nog att njutas både med och utan mat. Karaktären domineras av vilda hallon, rosor, parfym, röda vinbär och örter med en liten spritsighet som livar upp. Gjort till fullo av druvan cabernet sauvignon från distriktet Stellenbosch.
Boschendal Rosé (6007) Sydafrika, 750 ml, 79 kronor
Här bjuds hallon och jordgubbar med lätt vaniljkrydda i doften. Något som kommer igen i smaken ihop med ungdomligt frisk syra och vinbärsgrönska. Druvorna är merlot, cabernet sauvignon, shiraz, ruby cabernet och pinot noir.
Clairet du Château de Lisennes (2243) Frankrike, 750 ml, 79 kronor
Bordeauxrosé i trevlig tappning, här bjuds rena toner av söta hallon, körsbär, röda äpplen och viss örtighet i doft och smak. Lättdrucket och matvänligt på samma gång med viss bitterhet i avslutningen som stramar upp helhetsintrycket. Vinet är gjort av 50% merlot, 30% cabernet sauvignon och 20% cabernet franc.
Camilla Settlin och Ulrika Karlsson