Färgämnena som förgiftar maten
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30
Azofärger kan framkalla beteenderubbningar
De kan orsaka allergi och beteendestörningar hos barn.
Trots det finns azofärgerna i vår mat.
– Det här är ett stort svek, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.
De så kallade azofärgerna var tidigare förbjudna i Sverige. Men efter EU-inträdet blev de tillåtna och har sedan successivt smugit sig in bland våra livsmedel.
Finns i godis
En granskning som tidningen Råd och Rön gjort visar att ett hundratal
produkter som säljs i vanliga livsmedelsbutiker
innehåller tillsatserna.
Det handlar om drycker, snacks, bakverk och godis.
I kartläggningen har färgämnet E104, som har en snarlik kemisk struktur, räknats in.
– Det är helt ofattbart att dessa onödiga ämnen fortfarande finns i våra produkter, säger Jan Bertoft.
Allergiframkallande
Tillsatsämnena kan skapa allergiska reaktioner och enligt en ny studie
i den brittiska medicintidskriften The Lancet kan de också orsaka koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet hos barn.
– Det finns ingen som helst konsumentnytta och misstanken om att de skulle ge skador borde få bort dem. Senast i fjol så lovade de svenska livsmedelsföretagen att de skulle bort,
säger Jan Bertoft.
Så här säger livsmedelskedjorna själva om användandet av Azofärger
Ingemar Kroon presschef Axfood (Hemköp och Willys):
– Vi har en policy om att inte ha dessa tillsatsämnen. Det finns ett par undantag och någon
produkt har även slunkit igenom av misstag i enstaka butiker, men den är borttagen nu.
Magnus Frisk, informationschef Coop:
– Vi håller på att jobba med att få bort dem. Vissa produkter
är svåra, till exempel romkaviar, men vi ska successivt få bort allt.
Christina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på ICA:
– Vi har sagt centralt att vi inte ska ta in de här produkterna. Men en del av dem har lång hållbarhet och har ännu inte hunnit försvinna från hyllorna ute i butikerna.