Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Laga din egen Nobelmiddag

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-30

Exklusiv meny för Mat & vin

10 december hade han kungen, Silvia, Victoria, Medeleine och alla pristagarna på middag.

Nu blir det ännu finare gäster.

Nobel-kocken Magnus Lindström bjuder Mat & vins medlemmar på en lättfixad festmåltid.

Det var din andra Nobelmiddag. Vad har du lärt dig?

– Vikten av planering. Annars funkar det inte när man ska göra mat åt 1.600 gäster.

Det var väl väldigt avancerade rätter?

– Nej, faktiskt inte, även om det är en av världens finaste fester. Mängden gäster gör att man måste hålla det relativt enkelt. Rätterna i det här reportaget är nog mer spännande - och godare.

Om du själv har fest - vad bjuder du på?

– Gärna många smårätter så får gästerna mycket att smaka på.

Magnus 7 bästa festtips

Så lyckas du med festen

Gör inte för svåra rätter. Då får du stå i köket hela tiden i stället för att umgås med dina polare.

- och laga så mycket som möjligt i förväg. Värm sedan maten på låg effekt i mikro eller låg värme i ugnen. Det tar längre tid men maten blir inte torr och det är enklare att hålla koll så att inget blir vidbränt.

Servera gärna smårätter i köket med några olika viner. Gästerna får något att tala om, det blir inte så formellt som en vanlig trerätters sittning och du får sällskap bland kastrullerna.

Har du bjudit mer än ett fåtal gäster så kan det - precis som på Nobelmiddagen - bli trixigt att servera alla varm mat.

Servera en kall förrätt så att du kan lägga upp den i förväg. Lägg upp varmrätten på serveringsfat så kallnar den inte så fort som på tallrik.

Slå het sås över köttet så håller det värmen bättre.

Värm tallrikarna innan du lägger upp.

Var inte rädd för att salta och peppra. Men provsmaka ofta.

Skäms inte för att använda halvfabrikat. Smaksatt grädde och crème fraiche är till exempel genvägar som funkar bra.

Lägg upp snyggt - dekorera.

Garnera med salladsskott vända i olivolja och vinäger.

Använd mycket grönsaker. Det ser fräscht ut.

Ringla över sås. Det ser blankt och gott ut.

Magnus läckra festmeny

Jon Hansson