Drinkrecept
Uppdaterad 2011-05-30 | Publicerad 2011-05-27
Drinkar behöver inte betyda sprit. Starkvin funkar också som bas och blir lite lättare och fräschare i sommarvärmen.
Calle Carboni på restaurang Riche i Stockholm har blandat två nya cocktail åt Mat & Vins läsare. En med bubblor och en chilisting.
Diavola Corta
4 cl Martini Bianco eller annan vit söt vermouth
1/2 röd chili
1 lime
Gör så här:
Fyll ett glas med is. Häll på 4 cl Martini Bianco. Lägg till fyra klyftor lime.
Skär fem, sex skivor från en röd chili (tunna, max 2 mm) och lägg i glaset.
Rör om och servera i cocktailglas.
Martini Rossini
4 cl Martini Bianco eller annan vit söt vermouth
2 cl persikopuré
8 cl prosecco eller annat mousserande torrt vitt vin
Gör så här:
Häll Martini Bianco, persikopuré och Prosecco i en cocktailshaker (eller annan lämplig bägare), rör om, häll upp i cocktailglas och servera.
Snacks-vårrullar
50 g glasnudlar
100 g shiitakesvamp
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1/4 vitkålshuvud
3 stavar blekselleri
2 tsk riven färsk ingefära
2 msk olja
3 msk råsocker
3 msk japansk soja
50 ark vårrulledeg (fryst filodeg funkar också)
Olja till fritering
Dippsåsen:
6 chilifrukter
6 vitlöksklyftor
1 kruka färsk koriander
2 lime, skalet
200 g honung
4 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
Börja med såsen: Finhacka chilin, vitlöken och koriandern i en kastrull.
Tvätta limefrukterna och riv skalet ner i kastrullen.
Häll i honungen, rör om och värm försiktigt.
Slå på vinägern och låt svalna.
Vårrullarna: Koka/blötlägg nudlarna. Gör som det står på paketet.
Ansa och hacka svampen. Hacka löken och vitlöken. Strimla kålen fint. Skiva bleksellerin tunt. Skala och riv ingefäran.
Fräs allt i oljan i en stekpanna några minuter. Smaka av med råsockret och sojan.
Fördela fyllningen på vårrulledegs-arken. Rulla ihop till små cigarrer. (Lägg cirka 2 msk fyllning något närmare dig än mitten på degrundeln. Vik in 2 cm av sidorna. Rulla ihop. Pensla med lite vatten så fäster det bättre.)
Fritera i omgångar i oljan tills rullarna fått färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Recept: Restaurang Riche.
Drinkrecept: Calle Carboni, chef för Lilla baren på restaurang Riche i Stockholm.
Foto: Micke Gustavsen