Klimatsmart och knaprig
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02
Nu är det säsong för kålroten
Vi har ju lite dimmiga begrepp om vad vanligt folk åt för flera hundra år sedan men kålrot stod förmodligen ofta på menyn. Och där kan den väl få stå kvar – klimatsmart närodlad, knaprig och full med c-vitamin.
Vad: En rapssläkting. Det är den uppsvällda stjälkbasen man äter.
Nyttigt: Full med både a- och c-vitamin.
Smak: Tidiga kålrötter smakar milt av kål men så här års är de mer bitska och passar bättre stekta, kokta eller som rotmos.
Var: I de flesta grönsaksdiskar höst, vinter, vår.
Kostar: 13 kronor/kg
Förvaring: Håller månadsvis i kylen.
Kuriosa: Heter ”Swedish turnip” eller kort och gott ”swede” på engelska. Förmodligen för att den först kom till Skottland från Sverige i slutet av 1700-talet. I USA heter den ”rutabaga” efter västgötskans ”rotabagge”.
Till vad:
Rotmos sitter som en smäck till rimmad oxbringa, fläsklägg och även stekt rimmat fläsk.
Kålrotsbitar som du kokt några minuter passar bra att ugnsbaka med potatis, morötter och palsternackor.
Eller koka centimetertjocka kålrotsskivor hastigt och stek i grillpanna eller på utegrillen.
Tärnad passar den bra i en pytt – eller som ensamt tillbehör, rejält kryddad och stekt/wokad.
Kamrater:
Apelsin
Ingefära
Korianderfrö
Senap
Soja
Timjan
Rosépeppar
Grönpeppar
Recept: Jon Hansson
Foto: Stefan Mattsson
Rotmos med rimmad oxbringa
4 portioner
Tar 60 minuter
Du behöver:
600 g kokt rimmad oxbringa
ROTMOSET:
1 kg kålrötter
2 morötter
500 g potatis
2 1/2 + 1/2 tärning grönsaksbuljong
2 msk smör
Senap (ta någon sort du gillar)
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Börja med rotmoset: Koka upp 1,5 l vatten och 2 1/2 buljongtärning i kastrull eller gryta på minst 4 l.
2. Skala kålrötterna, morötterna och potatisen. Dela rötterna i bitar, ungefär stora som tändsticksaskar. Dela potatisen i mindre bitar.
3. Koka kålrötterna och morötterna 30 minuter. Lägg i potatisen och fortsätt koka tills den och rötterna är helt mjuka. Ta en första koll efter 5 minuter. Tiden kan variera rätt mycket.
4. Häll av spadet i en skål och spara det.
5. Mosa rötterna och potatisen med elvisp, potatispress eller -stöt. Späd med lite kokspad om moset är för fast. Smaka av med salt och peppar och rör ner smöret.
6. Värm oxbringan i 2 dl av rotmosspadet och den halva buljongtärningen..
7. Servera med senap till moset.