"Det är barnens favoritbröd"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-14

Annicas morotsbröd kom 2:a i brödtävling

Med receptet på det saftiga morotsbrödet kom Annica Gabrielsson på delad andraplats i Aftonbladets baktävling.

Annica Gabrielsson.

– Receptet på det här brödet fick jag av en bekant. Jag har ändrat det lite, lagt till linfrön och solroskärnor för att få lite mer smak på det. Det här är mina barns absoluta favoritbröd.

Bakar du ofta?

– Ja, det får jag nog säga. Jag har bakat sedan jag gick i gymnasiet och gör det ofta. Det är en mysig sysselsättning.

Är du självlärd?

– Nej då, både mormor och farmor var väldigt roade av att baka och de lärde mig mycket när jag var yngre.

Vad är det bästa med bakning?

– Att det är så roligt.

Annicas saftiga morotsbröd

Brödet får vacker färg, god smak och blir riktigt saftigt tack vare de rårivna morötterna. Endera bakar man stora runda bröd eller så gör man små portionsbröd.

3 stora bröd eller cirka 20 portionsbröd

5 dl mjölk

50 g jäst

25 g rumstempererat smör

2 tsk salt

2 msk honung eller ljus sirap

3 dl rårivna morötter

13–15 dl lantvetemjöl eller rågsikt

Pensling:

Uppvispat ägg

1/2 dl solroskärnor

1/2 dl linfrön (kan uteslutas)

Ev. flingsalt eller örtsalt

Gör så här:

1. Värm mjölken fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.

2. Tillsätt övriga ingredienser samt det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Eventuellt behövs lite mera mjöl. Dela degen i tre delar (eller i 20 delar till portionsbullar).

4. Forma till runda bröd eller bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Pensla med ägg och strö över solroskärnor och flingsalt.

6. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter (kortare tid för portionsbröden).

7. Låt bröden svalna under bakduk.