Marockansk gryta
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-18
Jag har en förkärlek för mustiga marockansk-inspirerade köttgrytor.
Prova den här smaksatt med saffran, ingefära, apelsin och katrinplommon.
Marockansk kött- och plommongryta
4 portioner
100 gram finhackad gul lök
3 klyftor vitlök, finhackade
2 msk margarin
400 gram grytbitar av nöt
Salt och peppar
0,5 pkt saffran
0,5 tsk ingefära
4 dl vatten, ev mer
2 msk koncentrerad apelsinsaft
1 köttbuljongtärning
100 gram katrinplommon i bitar
4 morötter i slantar
1 msk margarin
0,5 tsk socker
200 gram couscous
Finhackad färsk mynta
1 apelsin skuren i klyftor
Fräs all lök i hälften av margarinet i en stekpanna. Lägg över löken i en gryta. Bryn köttet i resten av margarinet i stekpannan. Salta och peppra. Lägg över köttet i grytan. Strö på saffran och ingefära. Tillsätt vatten, apelsinsaft och buljongtärning. Låt grytan småputtra i en timme. Tillsätt eventuellt mer vatten (det ska täcka köttet). Rör ner katrinplommonen. Låt grytan koka i ytterligare 30 minuter.
Fräs morotsslantarna i margarin i en kastrull. Låt dem småfräsa så under lock i 10 minuter. Salta och sockra. Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Strö i finhackad mynta.
Servera grytan med couscous, morötter och apelsinklyftor.
Snabbkoll till Veckans Smala
Kristina Eriksson